Μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016, τόνισε πως το μεγάλο «αγκάθι» ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, την ώρα που το Ταμείο «συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019».
«Δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του ΔΝΤ»
Όπως ανέφερε, η πρόβλεψη του Ταμείου, στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση που προβλέπει «ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα».
Υπογράμμισε ότι το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, «οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ.».
«Αισιοδοξία για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης»
Ωστόσο, παρά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, θεωρεί ότι η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και έξοδο από την ύφεση και τα μνημόνια. «Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018».