«Εύχομαι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ESM, εκφράζοντας τη δυσφορία του για την κίνηση των Πολ Τόλμσεν και Mορίς Όμπστφελντ.
 
Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ταμείου εξέφρασαν την άποψη πως η επιμονή των Ευρωπαίων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι λάθος, προσθέτοντας ότι και «το 1,5% είναι αρκετό».
 
Σαφέστατες αποστάσεις από τις θέσεις του ΔΝΤ έλαβε και η Κομισιόν, θεωρώντας ότι οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσβαση στις αγορές.
 
«Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ», επισήμανε τέλος, ο εκπρόσωπος του ESM.
 

Σημαντικός αντίκτυπος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

 
Τον σημαντικό αντίκτυπο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που απευθύνει στους επενδυτές, κάνοντας λόγο για «οικονομική αλληλεγγύη» των εταίρων προς την Ελλάδα.

«Ο αντίκτυπος των μέτρων είναι σημαντικός και αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης που οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να παράσχουν» σημειώνει ο Κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά «θα συμβάλουν έτσι ώστε οι ετήσιες πληρωμές του χρέους στην Ελλάδα να μπουν σε μια πιο βιώσιμη πορεία», και θα «στηρίξουν την Ελλάδα στο δρόμο προς την επιστροφή στις αγορές».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει πως θα υπάρχει κάποιο «αρχικό κόστος» από την εφαρμογή των μέτρων, το οποίο όμως θα το επωμιστεί εξ ολοκλήρου η Ελλάδα.

Τέλος, στο ενημερωτικό σημείωμα του ESM αναφέρεται πως θα υπάρξει «μια μικρή αύξηση στον χρηματοδοτικό όγκο του ESM για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να καλύψει ανάγκες ρευστότητας που θα προκύψουν από την εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα, όπως η ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.