Το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταστήσει σαφές ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – ΟΗΕ θα κινηθούν σε διαφορετικό πλαίσιο όταν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αποχή των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, με αξιωματούχο της κυβέρνησης Νεντανιάχου να δηλώνει ότι μας εγκατέλειψαν». Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν  «κόλαφο» για το Ισραήλ την απόφαση  του Συμβουλίου. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ,  Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις».

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε ταχθεί υπέρ του βέτο για το  «πάγωμα» του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ θα αλλάξουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.


Σε νέο του «χτύπημα» στο twitter, ο Τραμπ χαρακτήρισε «μεγάλη ήττα» την απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ και προχώρησε σε νέα αινιγματική τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε όπως και να έχει».