Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν τις τελευταίες μέρες στα διεθνή αεροδρόμια JFK της Νέας Υόρκης, LAX του Λος Άντζελες, SFO του Σαν Φρανσίσκο, Οχέρ του Σικάγο και Dulles της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν ενάντια στο διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ.Τραμπ, το οποίο τέθηκε άμεσα υπό ισχύ, λίγο μετά την εξαγγελία του.

 


Ακύρωση του διατάγματος ζητούν οι Δημοκρατικοί


Την ακύρωση του διατάγματος, ζήτησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σάμερ, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον ΜακΚέιν επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι το διάταγμα προκαλεί σύγχυση και εγείρει σειρά ερωτημάτων.

«Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του», δήλωσε ο Τ.Σάμερ. Ο Τ.Σάμερ επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζον Κέλι, τον πληροφόρησε πως 42 άνθρωποι που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου. Του γνωστοποίησε επίσης ότι το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

«Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε από την πλευρά του ο ΜακΚέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, μιλώντας στο CBS, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι πως το διάταγμα Τραμπ θα δώσει στο Ισλαμικό Κράτος ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα. Ο γερουσιαστής διερωτήθηκε επίσης γιατί στις χώρες περιλαμβάνεται το Ιράκ όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Μέι: Υπόθεση των ΗΠΑ η μεταναστευτική τους πολιτική, αλλά δεν συμφωνούμε

«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης τους… αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία ωστόσο δέχθηκε «πυρά», για την άρνησή της να επικρίνει άμεσα το διάταγμα Τραμπ.

Το Σάββατο, μια ημέρα μετά από τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Τ. Μέι είχε αρκεστεί στο σχόλιο ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την προσφυγική πολιτική που ακολουθούν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε την Κυριακή ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών».


Γενικοί εισαγγελείς κατά του διατάγματος Τραμπ

Κοινή ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζουν το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση, εξέδωσαν γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να εργαστούν «για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει».

 

Στη δικαιοσύνη προσφέυγουν οργανώσεις δικαιωμάτων

Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η ισχυρή ACLU, προσέφυγαν ήδη στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος. Η προσφυγή κατά του Τραμπ και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από την Ενωση Ατομικών Ελευθεριών και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των μεταναστών, με αφορμή την κράτηση στο JFK, των δύο ιρακινών, εκ των οποίων ο ένας αφέθηκε νωρίτερα ελεύθερος.

 

«Δώρο στους εξτρεμιστές» το διάταγμα
 

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά στις οποίες και το Ιράν, είναι ένα «μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Τζ.Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι «αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι το ρήγμα που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς» ενώ «η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό, κυρίως στη Μέση Ανατολή».