Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Eurogroup που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», είναι πολύ δύσκολο πλέον για την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει την ψήφιση προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
«Πρέπει να ενδώσει η Ελλάδα»
Μετά την «ομοβροντία» πιέσεων που δέχθηκε στο Eurogroup η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη απέναντι στη χώρα. Το κλίμα αυτό βαραίνει ακόμα περισσότερο η προσχώρηση της Κομισιόν στο «στρατόπεδο» εκείνων που θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα νομοθετηθούν καινούργια μέτρα. «Η μόνη φόρμουλα για λύση είναι να ενδώσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος. Αν δεν έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτή είναι μια κοινή θέση όλων των μερών που διαχειρίζονται την ελληνική υπόθεση».
Ανυποχώρητο το Βερολίνο
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε την Τρίτη πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτευχθεί μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του ΔΝΤ. «Οι νέες πληρωμές προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι το Grexit
Το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, όσο αργεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και η κυβέρνηση δεν δέχεται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που επί της ουσίας είναι θέση και των Ευρωπαίων.
Όπως αναφέρεται, το σενάριο αυτό «είναι κάτι που επιθυμεί ο Σόιμπλε και δεν είναι βέβαιο πως η Μέρκελ θα σώσει και πάλι την παρτίδα». Η αποχώρηση ή μη του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup είναι κάτι που, όπως λέει η ίδια πηγή, απασχολεί την Ελλάδα καθώς «παρά το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί στο παρελθόν με τη γραμμή Σόιμπλε- κρατάει τις ισορροπίες στο Eurogroup».
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχουν δόσεις χωρίς το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γι' αυτό και η συμμετοχή του Ταμείου είναι θέμα που δεν διαπραγματεύεται από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΣ του ΔΝΤ λάβει την απόφασή του στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως υπογράμμισε, το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.