Το συγκεκριμένο δείπνο που παρέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 Φεβρουαρίου. 

Μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών, τα Ηνωμένα 'Εθνη εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες για τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον αναφέρεται ότι αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.
 
«Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. 'Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον Ν. Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ε. Έιντε, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.
 

Οι ελπίδες και οι προοπτικές πριν το δείπνο 
 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, νωρίτερα είχε εκφράσει την ελπίδα στο δείπνο να πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και στην επανέναρξη, αμέσως, των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
 
Εξ άλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πριν από το δείπνο ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι μεταβαίνει με αυτό το στόχο στο αποψινό δείπνο με τον Ν. Αναστασιάδη. 
 
«Εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη διπλωματία του “πήγαινε-έλα” πιο παραγωγική, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει ή όχι κατάληξη» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μπορεί να παρουσιάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση. 
 
«Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018, λόγω των προεδρικών εκλογών και η διαδικασία θα καταστεί πιο προβληματική», σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση κατά την οποία αρχίσουν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, μπορεί να υπάρξει ένταση όπως το 2014. 


Προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών

Εκδήλωση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, πραγματοποιούσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο χώρο του Λήδρα Πάλας, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. 

Εκπρόσωπος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», επέδωσε λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου, ψήφισμα στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με το οποίο ζητούσε από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αμέσως, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. 

Δεύτερο ψήφισμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδόθηκε και στην ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.