After staff level agreement is reached #eurogroup will come back to the issue of medium term fiscal path and debt sustainability #Greece
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 7, 2017
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.
Από τη μεριά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.
ΕΚΤ-ESM: Το τελευταίο μίλι
Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπ. Κερέ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, σημειώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».
Τσακαλώτος: Παράλληλη νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων
Την καταρχήν συμφωνία στους βασικούς πυλώνες του μείγματος πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το 2018 και μετά κατέληξε σήμερα το Eurogroup, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου των τεσσάρων.
«Σήμερα είχαμε μία συμφωνία, όπως είπαν και οι τέσσερις αντιπρόσωποι, για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια, την τακτική του Φλεβάρη στο Eurogroup, το να μιλάμε για τα μικρά και να μείνουν τα μεγάλα, να το αντιστρέψουμε. Όπως όλες οι συμφωνίες, υπάρχουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και το αντίθετο. Στη φύση κάθε συμφωνίας είναι να έχει πράγματα που θα στεναχωρήσουν, πρωτίστως τον ελληνικό λαό» προλόγισε ο Ευ. Τσακαλώτος, πριν περάσει στην ουσία της σημερινής συμφωνίας.
Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogorup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.
«Το κύριο είναι η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, 1% θετικά μέτρα το 2019 και 1% περιοριστικά για τις συντάξεις, και 1% θετικά μέτρα το 2020 και 1% περιοριστικά για το φορολογικό» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το σημερινό Eurogroup αφορά θετικά μέτρα το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σχετικά με το πακέτο των θετικών μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το 2019 θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως από τη μεριά των δαπανών που θα αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, καθώς και μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και ένα επενδυτικό πακέτο.
Σχετικά με τα θετικά μέτρα το 2020, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι από τη μεριά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.
«Συγχρόνως» όπως δήλωσε, «έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα. Συνολικά το πακέτο, δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, ούτε νομοθέτηση του λοκ άουτ και θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις το 2018» ξεκαθάρισε.
«Όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε τι θα πάρουμε για το χρέος και την δημοσιονομική πορεία για μετά το 2018. Και συγχρόνως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020 εάν μόνο έχουμε πάρει τα μέτρα για το χρέος» δήλωσε κλείνοντας ο υπουργός