«Περισσότεροι από χίλιοι κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας. Βάσει της πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ δεν διαπραγματεύεται με τους κρατούμενους», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισραήλ.
Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε την Κυριακή ότι η απεργία πείνας οφείλεται σε εσωτερικές παλαιστινιακές πολιτικές διενέξεις.
«Έδωσα οδηγίες στην υπηρεσία φυλακών να ενεργήσει με κάθε τρόπο για να περιοριστεί η απεργία εντός των τειχών των φυλακών και στην ισραηλινή αστυνομία να προετοιμαστεί και να προσφέρει οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην υπηρεσία φυλακών για κάθε σενάριο που ενδέχεται να εκτυλιχθεί», πρόσθεσε ο Ερντάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στάλθηκαν σε φυλακές όπου αναμένεται να γίνουν απεργίες πείνας.
Η απεργία πείνας κηρύχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικού στελέχους του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ με μεγάλη επιρροή, που έχει καταδικαστεί από τις ισραηλινές αρχές για φόνο και εκτίει πέντε ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 62 γυναίκες και 300 ανήλικοι (αγόρια και κορίτσια), είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι από το Ισραήλ.
Περίπου 500 απ' αυτούς κρατούνται βάσει του εξωδικαστικού συστήματος της διοικητικής κράτησης το οποίο επιτρέπει φυλάκιση χωρίς δίκη και χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Εξάλλου 13 παλαιστίνοι βουλευτές διαφόρων πολιτικών κομμάτων βρίσκονται επίσης στις ισραηλινές φυλακές.
«Έχοντας περάσει τα τελευταία 15 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή, έχω γίνει τόσο μάρτυρας όσο και θύμα του παράνομου συστήματος του Ισραήλ. Μαζικής αυθαίρετες συλλήψεις και την κακομεταχείριση των παλαιστινίων κρατουμένων. Μετά την εξάντληση όλων των άλλων επιλογών, αποφάσισα πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αντισταθώ σε αυτές τις καταχρήσεις και να κάνω απεργία πείνας. Οι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υποφέρουν από βασανιστήρια, εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και ιατρική αμέλεια, μερικοί σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν», δήλωσε ο Μαρουάν Μπαργούτι σε άρθρο του στους New York Times.