«Δεν υπάρχει κάτι μυστικό στα Malta Files», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, υποστηρίζοντας πως «Τίποτε στα “Malta Files” δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα» στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί της φορολογικής πολιτικής μίας από τις αγαπημένες ευρωπαϊκές χώρες αρκετών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
 
«Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα », ως προς την φορολογία, πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών», αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές.
 
Οι χώρες που διαμαρτύρονται, με την Γερμανία στην πρώτη θέση που όμως δεν κατονομάσθηκε, θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν» στην Μάλτα, είπε ο πρωθυπουργός.
 

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά στα μαλτέζικα γκισέ

 
Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».
Το βράδυ της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας αρκέσθηκε να απαντήσει ως εξής σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου: «Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε σε αυτά που έχουμε ήδη πει». Αναφερόταν στις διαψεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών που δόθηκαν ως απάντηση στην διατύπωση ανάλογων κατηγοριών από υπουργό Οικονομικών τοπικής κυβέρνησης της Γερμανίας.
 
Σύμφωνα με την Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά «φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».
 
Την ίδια ώρα στη Γερμανία, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στις εταιρείες BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmetal, ενώ για την Lufthansa αναφέρει ότι διαθέτει «18 θυγατρικές» στην Μάλτα.
 
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L'Espresso, ένα από τα 13 μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο ιταλών επενδυτών.
 
Σειρά ονομάτων πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά όχι πρώτης γραμμής, αναφέρονται το σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την L'Espresso.
 
Ο Τζόζεφ Μουσκάτ , που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές των αρχών του Ιουνίου, κάλεσε κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την υπόθεση, αποφεύγοντας να την καταστήσουν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.