Βάση της ανακοίνωσης του υπουργείου, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή ούτως ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταδίκες παρόμοιων ενεργειών, μέσω της επανεξέτασης σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρυσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιωνύμου» μέσω του οποίου καταργείται η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.
«Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Η πρώτη καταδίκη μαθητών για κατάληψη σχολείου
Οι τρεις μαθητές οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, καταγγέλθηκαν από τον διευθυντή του Γυμνασίου έπειτα από κατάληψη του σχολείου με την κατηγορία «παρακώλυσης μαθήματος». Οι 14χρονοι μαθητές εμφανίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου την περασμένη Δευτέρα και παραδεχόμενοι τη συμμετοχή τους στην κατάληψη τους επιβλήθηκε ποινή κοινωνικής εργασίας βάση του άρθρου 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα.
«Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές, και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ.
Από τον δικαστή πέρασαν και οι γονείς
Την ίδια μέρα οι γονείς των 14χρονων μαθητών πέρασαν και αυτοί από τη δίκη, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. «Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης» τονίζει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ενώ επισημάνει πως «ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας».
Η ένωση καθηγητών από τη μεριά της ανακοίνωσε πως «τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι»