Από το «κοινό» και όχι απλά «ενοποιημένο έγγραφο», το οποίο καλείται να ετοιμάσει ο Έιντε, σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις, κρίνεται η νέα Γενεύη, για την οποία συμφώνησαν στο τετράωρο δείπνο με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive.
 
«Συμφωνήθηκε όπως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν» ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.   
 
Όπως αναφέρεται, το κοινό αυτό έγγραφο εμπίπτει στην ανάγκη καλής προετοιμασίας που έθετε μετ’ επιτάσεως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ικανοποιεί και την Αθήνα που είχε εξ υπαρχής θέσει ως όρο την προεργασία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μ. Ακιντζί προσήλθε στο δείπνο επιμένοντας στη σύνταξη ενός εγγράφου όπου απλώς θα καταγράφονται οι διαφορετικές θέσεις της κάθε πλευράς, γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.
 
Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται ικανοποιητική για την πλευρά της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η σημασία του κεφαλαίου της ασφάλειας και εγγυήσεων, η πρόοδος επί του οποίου θα είναι καθοριστικής σημασίας και για τα άλλα κεφάλαια    
 
«Όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες. Η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια» σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.   
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα την διακοινοτική διαπραγμάτευση στη Γενεύη σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, με αρχή από το Εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και αποτελεσματική συμμετοχή.
 
Οι δύο πλευρές και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα κεφάλαια θα τύχουν διαπραγμάτευσης με αλληλένδετο και διασταυρούμενο τρόπο και τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα όπως προνοεί το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
 
Από την άλλη, σημειώνεται ωστόσο πως κερδισμένη εμφανίζεται και η πλευρά των τουρκοκυπρίων, καθότι στην ανακοίνωση του Γ.Γ δεν γίνεται αναφορά σε διάσκεψη ανοικτού τέλους, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η νέα Γενεύη θα είναι καταληκτική και θα οδηγήσει είτε σε πλήρη συμφωνία, είτε σε οριστικό ναυάγιο.
 
Στα αρνητικά χρεώνεται και η απουσία αναφοράς σε αναγκαία πρόοδο στην ασφάλεια και εγγυήσεις πριν από τη συζήτηση άλλων κεφαλαίων.