Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του euro2day.gr, πηγές κοντά στον επικεφαλής της ΕΕ ανέφεραν ότι οι Γιουνκέρ και Σόιμπλε είχαν να μιλήσουν έστω και από το τηλέφωνο εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, λόγω των παρεμβάσεων της Κομισιόν στο ελληνικό ζήτημα, των δημόσιων τοποθετήσεων των Γιουνκέρ, Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις υπέρ της χώρας μας, αλλά και εξαιτίας του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέκαμψε πολλές φορές τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και αποπειράθηκε να βρει λύση μιλώντας απευθείας με την καγκελάριο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κύκλοι κοντά στον Γιουνκέρ ανέφεραν ότι η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν θέλει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους ούτε μετά τις εκλογές, αλλά και πιθανότατα ούτε μετά το τέλος του προγράμματος, με τον Σόιμπλε να επιχειρεί την «αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη χρησιμοποίηση κονδυλίων, επενδύσεων κ.λπ». Ο Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει από τον Μάιο του 2016 πως συζήτηση για το ελληνικό χρέος μπορεί να μόνο υπό προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
«Στην άκρη» η Κομισιόν
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρόταση Ντάισελμπλουμ που αποκαλύφθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup βολεύει και το ΔΝΤ και τη Γερμανία και ότι είναι προϊόν υπόγειας συμφωνίας Βερολίνου-Ουάσινγκτον.
Γι' αυτό και όταν ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup ότι το ΔΝΤ μπορεί να παραμείνει με πρόγραμμα επί της αρχής και να εκταμιεύσει ξανά όταν ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, ο Τόμσεν απάντησε ευθέως ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Τη σκυτάλη πήρε χθες και η κ. Λαγκάρντ. Όπως είπαν στο euro2day.gr άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ο. Γιούνκερ κράτησε χαμηλούς τόνους και περιμένει τις εξελίξεις με τις γερμανικές εκλογές.
Πιθανότητα νέων «μεταρρυθμίσεων»
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο του να προτείνει ο Σόιμπλε τη σύνδεση του χρέους με νέες μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή να συνδέσει τα όποια μέτρα για το χρέος με την υλοποίηση νέων μέτρων λιτότητας