Στην Ελλάδα ενδέχεται να μην προσφερθεί ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους της στο συμβούλιο, ενώ οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένα μέτρα πέραν της παράτασης των ωριμάνσεων των δανείων του προγράμματος στήριξης, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
«Μια από τις διαφωνίες-κλειδιά οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων — πριν από την καταβολή τοκοχρεολυσίων — που μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει. Μια συμβιβαστική λύση που προτάθηκε από κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης για την παράταση των ωριμάνσεων έως και τα 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, σε βιώσιμο δρόμο», αναφέρεται.
Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα καθιστούσε πολύ λιγότερο δαπανηρή την επάνοδό της στις αγορές δανεισμού, σχολιάζει το Bloomberg.
Ωστόσο ο M. Κερέ προειδοποίησε εναντίον της σύνδεσης των δύο ζητημάτων.
«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια συζήτηση νομισματικής πολιτικής, και το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την Ευρωομάδα και θα εξετάσει και θα αποτιμήσει το ζήτημα αυτό βάσει των κανόνων μας», ανέφερε. «Ασφαλώς δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Eurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».