Όπως προέκυψε, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» Γιώργος Διαμαντόπουλος θα λαμβάνει 75.000 μεικτά και η διευθύνουσα σύμβουλος Ράνια Αικατερινάρη 270.000 ευρώ μεικτά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αμοιβές για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο στελέχη απέφευγαν για αρκετή ώρα τις επίμονες ερωτήσεις αναφορικά με τις απολαβές τους, πριν παραδεχτούν το ύψος της αμοιβής του.
«Η αμοιβή μου είναι περίπου το 20% της αμοιβής που έπαιρνα ως διευθύνων σύμβουλος της ΚRAFT», είπε μεταξύ άλλων ως επιχείρημα ο Γ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι οι αμοιβές ορίστηκαν από το εποπτικό συμβούλιο με βάση μελέτη διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι Ρ. Αικατερινάρη κατείχε πριν τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου στη ΔΕΗ, καθώς και πως είναι κόρη της πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, Μίνας Ξηροτύρη. Η ίδια προχώρησε στην παραδοχή του ύψους των απολαβών της, παρουσιάζοντας παράλληλα στα μέλη της Επιτροπής τις 20 ΔΕΚΟ που θα πάνε προς αποκρατικοποίηση.
Η Ρ. Αικατερινάρη, σε ερώτηση για το ποια τύχη θα έχουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή ραδιοσυχνότητες, απάντησε πως «δεν γνωρίζουμε ότι θα ενταχθεί στην εταιρεία δημοσίων συμμετοχών ο ορυκτός πλούτος».
Οι κρατικές εταιρείες που θα περάσουν στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είναι οι εξής:
- Το 34% της ΔΕΗ
- Ποσοστά από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ
- Αττικό Μετρό
- Κτιριακές Υποδομές
- ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ
- ΟΣΕ
- ΟΑΚΑ
- ΕΛΒΟ
- ΕΛΤΑ
- Διώρυγα Κορίνθου
- 25% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος
- Ελληνικές Αλυκές
- ΕΤΒΑ
- Κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης
- ΔΕΘ
- ΚΑΕ
«Όταν θα έρθουν οι μετοχές τους στην Εταιρία μας, θα μάθουμε και το πλάνο για αυτές. Θα έρθουν σχέδια αναδιάρθρωσής τους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές», τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση που θα γίνει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, θα πρέπει αυτές να βρουν ένα επιχειρησιακό πλάνο και να φτάσουν σε ένα επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς.
Μίλησε ακόμα για ένα στρατηγικό πλάνο τις δημόσιες επιχειρήσεις, που αναμένεται να είναι έτοιμο τέλος του χρόνου. «Έχουμε πολύ μεγάλο ρόλο να διατελέσουμε. Το Υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί το ταμείο της Ελλάδος, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του Δημοσίου. Η εταιρία πρέπει να λειτουργήσει με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφάνεια. Δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικά, αλλά έχει συσταθεί για ειδικό σκοπό: για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε η κ. Αικατερινάρη.
Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας (Ν.Δ.) κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακακώτο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αύξησε και τις αμοιβές της διοίκησης του ΤΧΣ στις 270.000 ευρώ ετησίως έναντι 215.000 που ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά και 140.000 την περίοδο Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να του απαντήσει πως οι αμοιβές δεν καθορίζονται από το ΥΠΟΙΚ, με τον Χρ. Σταϊκούρα να αντιτείνει ότι ο νόμος προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού.
Άλλο ΤΑΙΠΕΔ, άλλο Υπερταμείο
Εκτός του ζητήματος των αμοιβών των Ρ. Αικατερινάρη και Γ. Διαμαντόπουλου, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των βουλευτών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Χατζηδάκη, καθώς και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, με επίκεντρο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» για να πάρει την απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου, ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε το 2016 γνωρίζοντας το πρόγραμμα του και ότι αυτό περιλάμβανε και το Υπερταμείο που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους δανειστές.
Απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έκαναν λόγο «για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί αριστερής κυβέρνησης», ο Ευ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες επιλογές της ΝΔ: «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς φτιάξατε ένα Ταμείο μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμείς φτιάχνουμε ένα Ταμείο και για περιφερειακή και κλαδική πολιτική, που θα έχει και ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό όφελος» σημείωσε.
«Πήγαμε με αυτόν τον συμβιβασμό στον ελληνικό λαό, και είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών, δεν θα ήταν στο πρόγραμμά μας αυτό το ταμείο. Εμείς ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Είπαμε ως Αριστερά, “κάθε εμπόδιο για καλό”», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπερταμείο δεν θα έχει έσοδα μόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Από τα έσοδα αυτά, όπως είπε, τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα για επενδύσεις και ανάπτυξη.
«Μπορεί να πάρεις ένα ακίνητο σε πλήρη απαξίωση, όπως είναι το γήπεδο Beach Volley και να καταφέρεις να φέρεις ιδιωτικό χρήμα και να το κρατήσεις στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Μέσα στο μνημόνιο, καταγράφεται επίσης η υποχρέωση «απο-πολιτικοποίησης» του κρατικού τομέα, από μια πολιτικοποίηση «που υπήρχε με την κακή έννοια, και για αυτό και οι ΔΕΚΟ έφτασαν εδώ που έφτασαν». «Αυτό το «μπουγαδόνερο» του ρουσφετιού θα σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. «Το Ταμείο θα δουλεύει ανεξάρτητα, και δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός να φτιάχνει τη δική του φράξια. Θα λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε και σημείωσε πως στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κόψει τους πολιτικούς δεσμούς και να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η κάθε επιχείρηση που θα έχει ενταχθεί στο Ταμείο. Αντίθετα, «εσείς κανένα σχέδιο δεν είχατε για τις ΔΕΚΟ» εγκάλεσε την αντιπολίτευση.
«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε με το χρέος και να έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι εσείς θέλατε να διαπραγματευτείτε αυτή τη λύση. Και δεν φταίει το Δημόσιο, που ο αρχηγός σας κάνει αυτές τις επιθέσεις. Εμείς θα προστατεύσουμε αυτό το Δημόσιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας που δεν μπορείτε να κρύψετε», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Το 1% των εσόδων και οι ιδιωτικοποιήσεις «ανάσα»
«Είμαστε πολύ περήφανοι που αναλάβαμε. Δεν θεωρούμε ότι μπήκαμε για να ξεπουλήσουμε αλλά για να αναπτύξουμε παραπάνω τις δημόσιες επιχειρήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήμουν σε αυτή τη θέση αν ήταν ξεπούλημα. Και στο παρελθόν μου έγινε πρόταση για το ΤΑΙΠΕΔ και δεν το δέχτηκα γιατί δεν ήθελα το ξεπούλημα. Με διαφορετική σύνθεση η Βουλή, με μεγάλη ιστορικά πλειοψηφία ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ. Και εμείς δεν θα απολογηθούμε για το ΤΑΙΠΕΔ. Εργάζομαι στην Εταιρία γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η Εταιρία καλείται να δημιουργήσει έσοδα, μέρος των οποίων θα πάνε για το χρέος και ένα ισόμερο ποσό για την ανάπτυξη. Αν το πετύχουμε αυτό, θα είναι επιτυχία όλων μας και ίσως μετά από 99 χρόνια να παρατείνουν τη λειτουργία του για άλλα 99 χρόνια».
Απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο Γ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Υπερταμείου και βάσει αυτών όπως είπε, μέσα σε 4 μήνες θα κληθούν να καταθέσουν το δικό τους πλάνο για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
«Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και έσοδα για το Δημόσιο…. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε την αξία της δημόσιας περιούσιας. Το πώς θα γίνει η αξιοποίησή της, θα είναι μέσα από διάλογο και συνθήκες διαφάνειας και θα λάβουμε υπόψη και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», επεσήμανε.
Ο Γ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ενώ τα ακίνητα του δημοσίου είναι πάνω από 72.000, έσοδα δημιουργεί μόνο το 1% από αυτά. Ανοιχτό άφησε πάντως το ενδεχόμενο να εξεταστεί η ιδιωτικοποίηση μιας δημόσιας επιχείρησης, «αν δεν μπορεί να ανασάνει», όπως είπε χαρακτηριστικά.