Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε πως είναι «πάγια θέση της Κομισιόν να μην σχολιάζει θέματα που βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη», αν και επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015 ήταν σωστά.
Η Κομισιόν έχει πάρει στην ουσία ξεκάθαρη θέση υπέρ του Γεωργίου και έχει καλέσει τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Η στάση αυτή της Κομισιόν έρχεται μετά την απόφαση της εισαγγελείας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να αναιρέσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο απάλλασσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη της Αρχής από το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, που αφορούσε στην τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009, με στόχο να ενταχθεί η Ελλάδα στα μνημόνια.
Επιβεβαιώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, επί θητείας Γεωργίου, ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ άνοιξε τον δρόμο για το πρώτο μνημόνιο, με τις προβλέψεις του για το έλλειμμα του 2009.
«Ο κ. Γεωργίου με τον “υπολογισμό” του για έλλειμμα 15,1% ουσιαστικά νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο που βασίστηκε στην πρόβλεψή του. Μέσω αυτού του ελλείμματος του φουσκωμένου, τον Απρίλιο του 2010 μπήκαμε στο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεχόταν οδηγίες για το πώς να «φουσκώσει» το έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Eurostat έδινε εντολές στον Γεωργίου ώστε να παραποιήσει τα στοιχεία του ελλείμματος. «Ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ έδινε εντολές στον κ. Γεωργίου για το τι να βάλει μέσα στο έλλειμμα, πώς θα το “φορτώσει”. Κλασικό παράδειγμα είναι τα swaps του Σημίτη, τα οποία άξιζαν 2,8 δισ. όταν μπήκαμε στο ευρώ και την εποχή του 2009-’10 έφτασαν τα 21 δισ. που φορτώθηκαν στο έλλειμμα της Ελλάδας».
Επιβεβαιώνει τον Λογοθέτη η Γεωργαντά
Τους ισχυρισμούς του Ν. Λογοθέτη επιβεβαιώνει το μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, υποστηρίζοντας πως υπήρχε «άμεσος δόλος». Στην κατάθεσή της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ «ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία» και τόνισε πως «αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ούτε καν ως μέλος, διότι δεν είχε θέση καθηγητού».