Μετά τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, για «κρίση εμπιστοσύνης» στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, καθώς και για «συλλογική αποτυχία», αντιδράσεις προκλήθηκαν από Αθήνα – Λευκωσία που κατηγορούν ανοιχτά τον Ε. Έιντε για υπονόμευση των συζητήσεων αναφορικά με το Κυπριακό.
SOOC
Οι δηλώσεις του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε για «συλλογική αποτυχία» στο Κραν Μοντανά στις συζητήσεις αναφορικά με το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι «όλοι θεωρούν πως έπραξαν το σωστό», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Λευκωσίας, καθώς τα λεγόμενα του αντιπαρέρχονται με όσα υποστήριξαν για τα διαδραματισθέντα στη διάσκεψη οι δύο χώρες.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι όλοι θεωρούν πως έπραξαν το σωστό, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν λάθη, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρξε μία «συλλογική αποτυχία».
Απαντώντας σε ερώτηση αν όταν μίλησε για συλλογική αποτυχία στο Κραν Μοντανά συμπεριλαμβάνει, πέραν των εμπλεκομένων πλευρών, και αυτούς που διευκόλυναν τη διαδικασία, απάντησε ότι θεωρεί πως αυτό είναι το εντιμότερο πράγμα που θα μπορούσε να πει κανείς γι' αυτό που συνέβη και απέτυχε η διάσκεψη. «Η τάση να ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια για να αναλογιστούμε τι λάθος έκαναν οι άλλοι, αντί τα λάθη που έκαναν οι ίδιοι, δεν είναι απαραιτήτως χρήσιμη. Εγώ ως γενική προσέγγιση για τον κόσμο, όταν ακούω να λένε ότι ποτέ δεν έκανα λάθος, μόνο η άλλη πλευρά, πιστεύω ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό» ανέφερε.
Για υπονόμευση του Κυπριακού κατηγορεί τον Έιντε ο Κοτζιάς
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατηγόρησε τον Ε. Έιντε για υπονόμευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και πως πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας.
«Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Έιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Έιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφο τις δικές του θέσεις ως δικές μας», πρόσθεσε, απαριθμώντας τις κατηγορίες του κατά του Νορβηγού διαμεσολαβητή. «Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία», τόνισε.
Χριστοδουλίδης: Οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν εξαιτίας της Άγκυρας
Σκληρή απάντηση έδωσε, από πλευράς του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ε. Έιντε. «Ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Επιπλέον, κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».
«Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισήμανε, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».