Κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί διατάξεων νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Η΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καταψήφισε το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες (άσυλο), διαφοροποιούμενος από την κυβερνητική πλειοψηφία του κόμματος του.
Nikos Libertas / SOOC
Η διαφοροποίηση της ψήφου το Δημήτρη Καμμένου έρχεται λίγο μετά τις αντιδράσεις τόσο για την εκλογή του στη θέση του Η' αντιπροέδρου της Βουλής όσο και για τα σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αρνητική ψήφος αφορά το άρθρο 3, με τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες» που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι ο Δ. Καμμένος δεν βρήκε σύμμαχο στην κυβερνητική πλειοψηφία, και δη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μαζί του συμφώνησε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
Πρόταση Χρυσόγονου για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα υπάγεται στις εντολές του πρύτανη, πρότεινε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με την ιδιότητα και του πανεπιστημιακού.
«Για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου εφόσον προβλέπεται στο Σύνταγμα η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία στην οποία θα πρέπει να ανατίθεται η φύλαξη» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Βεβαίως, εξήγησε, «δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι όπως έγινε πέρυσι με το κάμπινγκ στο ΑΠΘ».
«Οι φραστικές οξύτητες δεν ωφελούν… Η ανώτατη εκπαίδευση έχει μεγάλα προβλήματα που για να επιλυθούν πρέπει να καταστούν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, των φορέων της ακαδημαϊκής ενότητας, των ενώσεων των φοιτητών, του προσωπικού» συμπλήρωσε.