Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του.
Ακόμη, ο Τραμπ τόνισε πως θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.
«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», διεμήνυσε ο Τραμπ από τις εγκαταστάσεις στο γήπεδο του γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου παρότι κάνει διακοπές είχε νωρίτερα μια σύσκεψη με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Αντί να κατεβάσει τον τόνο, δύο ημέρες αφότου δήλωσε πως οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπιστούν με «φωτιά και οργή που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».
«Ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή. Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών», είπε.
Ερωτηθείς εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει μια προληπτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μην μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να πει «θα δούμε τι θα γίνει».
«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη. Θα σας πω τι θα γίνει. (…) Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμη, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να «κάνει περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Θεωρώ ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. (Οι Κινέζοι) ξέρουν ότι αυτή είναι η άποψή μου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.
Σε δηλώσεις του από το Γκουάμ όπου σταμάτησε το αεροσκάφος του για ανεφοδιασμό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, προτίμησε να ρίξει τους τόνους για τη Βόρεια Κορέα.
Ο Τίλερσον είπε ότι είναι αισιόδοξος πως οι προσπάθειες πιέσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα μπορούν να οδηγήσουν σε νέο διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ «για ένα διαφορετικό μέλλον».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά τις τελευταίες ημέρες και ότι οι Αμερικάνοι «θα πρέπει να κοιμούνται καλά το βράδυ».
Η Ε.Ε επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας
Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ διευρύνουν συνεχώς τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων από τη Βόρεια Κορέα που αντιμετωπίζουν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά της και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εν μέσω των επανειλημμένων παραβιάσεων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την Πιονγκγιάνγκ.
Μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να πληγούν κυρίως τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις εξαγωγές της Πιονγκγιάνγκ.
Η Σεούλ καλεί την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τη ρητορική απειλών
Η Νότια Κορέα κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τη ρητορική απειλών που είναι αντίθετη με την επικρατούσα άποψη στη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τσο Τζουν-χιουκ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσο δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή και να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, παροτρύνοντας την Πιονγκγιάνγκ να ανταποκριθεί άμεσα στην πρωτοβουλία της Σεούλ για βελτιωμένες σχέσεις στην περιοχή και σταθερή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ανακοίνωσε τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο» στις αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα μέσω της οικονομικής συνεργασίας και των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.