Σύμφωνα με την Καθημερινή, το εξώδικο αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις τους για την επένδυση στη Χαλκιδική, τις οποίες η εταιρεία τούς καλεί να ανασκευάσουν, ζητώντας παράλληλα να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, απειλώντας πως διαφορετικά θα προβεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.
Όπως αναφέρεται, η εταιρεία απαντά με εξώδικο στις δηλώσεις του Π. Καμμένου για «ξέπλυμα χρήματος» και «απάτη» που έκανε η εταιρεία, καθώς και όσα δήλωσε για «τεράστια οικολογική καταστροφή» που θα συντελεστεί εάν η εταιρεία προχωρήσει στην επιφανειακή εξόρυξη χρυσού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία υπεραμύνεται των πρακτικών που ακολουθεί, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι απολύτως ψευδείς και διατυπώνονται με αόριστο τρόπο και χωρίς να συνοδεύονται με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Η εταιρεία, μάλιστα, παραπέμπει στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν, όπως σημειώνει, ως απόλυτα νόμιμες και συμβατές με το περιβάλλον οι διαδικασίες εξόρυξης χρυσού, καθώς και στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της επένδυσης.
Παράλληλα, επικαλείται την απόφαση στου ΣτΕ για την εκτέλεση και λειτουργία της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο, καθώς και την έγκριση που έδωσε το ανώτατο δικαστήριο για την ορθολογική αξιοποίηση των εθνικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης».
Ακόμη, η εταιρεία διαμαρτύρεται κατά του Γ. Σταθάκη για την «αναιτιολόγητη και παράνομη καθυστέρηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ» για τη χορήγηση των τριών αδειών που απαιτούνται για τη συνέχιση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (τροποποιητική-συμπληρωματική άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών, την παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού για τη μονάδα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στις Σκουριές). Η εταιρεία καταγγέλλει παραβίαση από την πλευρά του Δημοσίου των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή του για έκδοση όλων των αδειών του έργου.
Τέλος, η εταιρεία επιτίθεται και κατά του Σ. Φάμελου, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, με την εταιρεία να παραπέμπει «στις ενέργειες που έχει κάνει για την έγκριση προσαρτήματος τεχνικής μελέτης της μονάδας μεταλλουργίας, η οποία επεστράφη από τον υπουργό, απόφαση που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το ΣτΕ».
Η καναδική εταιρεία υποστηρίζει πως έχει ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις, πράτοντας « ό,τι είναι ανθρωπίνως και σύμφωνα με τον νόμο δυνατό» για την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρνείται αδικαιολόγητα να χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση τεχνικής μελέτης.