Ξανά στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το προσφυγικό, καθώς ξεκινάνε οι επιστροφές των προσφύγων από τα ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα σε μία κίνηση που έχει επικριθεί επανειλημμένως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται η Guardian.


Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα

«Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς μετανάστες που επιδιώκουν την επανένωση με τα μέλη της οικογένειάς τους -κυρίως στη Γερμανία- εντείνουν τις διαδηλώσεις στην Αθήνα», γράφει η Guardian, σε ρεπορτάζ της για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα.


Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, «σε μία κίνηση που έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα στείλουν πίσω τους αιτούντες άσυλο που ζήτησαν άσυλο πρώτα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μπλεγμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της στη σύγχρονη εποχή».
 

Έτινγκερ υπέρ νέας χρηματοδότησης της Τουρκίας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, τονίζει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δώσουν νέα οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, άγνωστο το αν η Βρετανία θα συνεχίσει να δίνει χρήματα, μετά την απόφαση της να αποχωρήσει από την ΕΕ

Μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel», ο Γκ. Έτινγκερ δήλωσε ότι για να εξακολουθήσει να ισχύει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας σχετικά με την προσφυγική κρίση, θα πρέπει οι χώρες της Ένωσης να εκταμιεύσουν εκ νέου χρήματα και συγκεκριμένα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν στην Άγκυρα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Ανακατανομή βαρών στο προσφυγικό

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ανακατανομή βαρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης. Ζήτησε από την λιβυκή και την τουρκική ακτοφυλακή να σέβονται τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.