Λίγο πριν ξεκινήσει η «κούρσα» για την Τρίτη αξιολόγηση, οι δανειστές κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για περαιτέρω πίεση στην Αθήνα. Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη, οι δανειστές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η τρόικα «έχει αντιρρήσεις» σχετικά με διατάξεις του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στοχεύει και πάλι στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τις συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση, προκειμένου να μην τεθούν αμφιβολίες για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων που έχουν θέσει.

Παράλληλα, υπάρχει δυσαρέσκεια για τη «βιασύνη» με την οποία η κυβέρνηση ετοίμασε και απέστειλε στην τρόικα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με πρόθεση να το καταθέσει αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή. Οι δανειστές θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να «κοσκινίσουν» τις διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε προ ημερών ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανταπόκριση  σε δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας και  «η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας».

Ωστόσο, είχε παραδεχτεί πως η ισχυροποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας , θα θωρακιστεί «κατά το δυνατό», καθώς «βρισκόμαστε υπό σκληρή επιτροπεία. Η Ε. Αχτσιόγλου είχε αφήσει θολό τοπίο στον τομέα της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, δίνοντας αόριστες δεσμεύσεις.