Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην απόφαση της Καταλονίας να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμαγια την ανεξαρτησίας της, την 1η Οκτωβρίου, εμφανίστηκε ο Μαριάνο Ραχόι. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, προειδοποίησε ότι «διαθέτει και άλλα όπλα» ώστε να εμποδίσει το δημοψήφισμα.

Κάλεσε επίσης τους Καταλανούς να «σταματήσουν τις εντάσεις», ενώ υπεραμύνθηκε των συλλήψεων μελών της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ανυπακοή στο νόμο από δημόσιους λειτουργούς, είναι το αντίθετο της Δημοκρατίας». Για την αυξημένη καταστολή και αστυνομική παρουσία στα καταλανικά εδάφη ανέφερε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας υπερασπίζονται τα συμφέροντα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Καταλανών». 

«Δημοκρατική ντροπή»

Την ίδια ώρα που ο Ραχόι έστελνε το αυστηρό του μήνυμα, περίπου 40.000 Καταλανοί ήταν στους δρόμους της πόλης, υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της περιοχής τους και διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις μελών της κυβέρνησης από την ισπανική εθνοφυλακή. Την Τετάρτη άνδρες της ισπανικής εθνοφυλακής έκαναν έφοδο σε υπουργεία της καταλανικής κυβέρνησης και συνέλαβαν 14 μέλη της, μεταξύ των οποίων τον γ.γ. του συμβουλίου Οικονομίας, Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι», είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.
Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 14 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλωνίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργού Οικονομίας, Κριστόβαλ Μοντόρο, διακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της Καταλονίας. Στο ισπανικό κοινοβούλιο οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ρουφιάν να ζητάει από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία». Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Απαντώντας στις αστυνομικές εφόδους και στο μήνυμα Ραχόι, ο Κάρλες Πούτζεμοντ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, κατήγγειλε ότι η Μαδρίτη «έχει ντε φάκτο αναστείλει την αυτονομία της κυβέρνησης και έχει επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην Καταλονία.

Μάλιστα, προχώρησε σε παραλληλισμό μεταξύ των πρόσφατων ενεργειών και την καταστολή της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, γράφοντας στο twitter ότι «δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στις πιο σκοτεινές περιόδους. Αυτή η κυβέρνηση είναι υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ενώ μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο Πούτζεμοντ τόνισε ότι «η ισπανική κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή και έγινε μία δημορκατική ντροπή»


Κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια

Επίσης ην Τετάρτη, η ισπανική Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.

Λογοκρισία και κατάσχεση 1,3 εκατ. φυλλαδίων

Ενώ τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έβαλε στο στόχαστρο της την καμπάνια ενημέρωσης των καταλανών πολιτών για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη. Την περασμένη εβδομάδα απαγορεύτηκε από τις ισπανικές αρχές η πρόσβαση στηνεπίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος, με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, να στρέφεται στο twitter για να ενημερώσει τους πολίτες.

Η κίνηση της Μαδρίτης προκάλεσε και την αντίδραση του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που κατήγγειλε την απόπειρα λογοκρισίας.

Λίγες μέρες αργότερα, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 1,3 εκατ. ενημερωτικά πόστερ και φυλλάδια που επρόοκειτο να μοιράσει η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα.