«Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν με πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής να δημιουργηθεί εντός του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ένα επιχειρησιακό κέντρο της ΕΕ για τις επιστροφές.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε πως στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιστροφών. «Όταν μόνο το 36% των παράτυπων μεταναστών επιστρέφονται από την ΕΕ γίνεται σαφές πλέον ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας», προσέθεσε ο Έλληνας επίτροπος, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις επιστροφών δεν πρέπει μόνο να λαμβάνονται αλλά και να εκτελούνται».
 
Εξάλλου, ο επίτροπος Μετανάστευσης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η Επιτροπή καλεί σήμερα τα κράτη μέλη να σημειώσουν επειγόντως πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.
 

Επιμένει σε κάλεσμα «επίδειξης αλληλεγγύης» απέναντι στις αρνήσεις

 
Όσον αφορά την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης, μεταξύ των κρατών-μελών στο προσφυγικό, τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 29.000 και πλέον άτομα έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο της πρώτου μεγάλης κλίμακας μηχανισμού μετεγκατάστασης που συντόνισε η ΕΕ, ο οποίος συνέβαλε στη σημαντική μείωση της πίεσης επί των συστημάτων ασύλου της Ιταλίας και της Ελλάδας. Άμεση προτεραιότητα είναι τώρα να διασφαλιστεί η ταχεία μετεγκατάσταση όλων των υπόλοιπων επιλέξιμων ατόμων που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, 37.000 περίπου άτομα αναμένεται να μετεγκατασταθούν στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.
 
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η μεταναστευτική πίεση για την Ιταλία και την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει υψηλή λόγω συσσώρευσης υποθέσεων από τις αφίξεις του 2016 και του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η Επιτροπή δηλώνει «έτοιμη» να παράσχει οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη που συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της μετεγκατάστασης και να συνεχίσει τη βοήθεια που παρέχεται από την EASO και άλλους οργανισμούς της ΕΕ στην Ιταλία και την Ελλάδα.
 
Εξάλλου, προκειμένου να προωθήσει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, η Επιτροπή προτείνει ένα πρόγραμμα για τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις επανεγκατάστασης, για πρόσφυγες μεταξύ των πλέον ευάλωτων ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. «Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τον Οκτώβριο του 2019 και θα βασίζεται στα υφιστάμενα επιτυχή προγράμματα επανεγκατάστασης που πλησιάζουν στο τέλος τους, αφού έχουν χορηγήσει νέες κατοικίες σε 23.000 και πλέον άτομα στην ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.
 
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει δεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών- μελών όσον αφορά την επανεγκατάσταση. Η Επιτροπή τονίζει ότι ενώ η επανεγκατάσταση από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή πρέπει να συνεχιστεί, τώρα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επανεγκατάσταση ευάλωτων ατόμων από τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής- κυρίως από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, το Σουδάν, το Τσαντ και την Αιθιοπία.