Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το Ελληνικό υπηρετεί ισορροπημένα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την προστασία των αρχαιοτήτων, δηλώνει από τη Γερμανία, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνοντας ότι με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί, τμήμα του οποίου ενσωματώθηκε στην απόφαση του ΚΑΣ, υλοποιείται ο αρχαιολογικός νόμος από την πρώτη μέρα των εργασιών, υπό την αυστηρή μάλιστα παρακολούθηση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Nikos Libertas / SOOC
Η υπουργός εκφράζει τη βαθιά της εκτίμηση για το έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων και τονίζει ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα υπέσκαπτε τη μεγάλη προσφορά τους και την κληρονομιά που υπηρετεί σε όλη της τη ζωή με το έργο της. Αναφέρεται μάλιστα στις ακραίες, όπως λέει, φωνές, οι οποίες με το πρόσχημα της προστασίας των αρχαιοτήτων προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, ενώ είναι δηλωμένα αντίθετες στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά την κριτική που δέχθηκε επειδή απουσίασε από την Αθήνα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ, διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων της και κάνει λόγο για «εποχή με έντονες πολώσεις», κατά την οποία ασκείται βιαστικά κριτική, χωρίς να διασταυρώνονται οι πληροφορίες και να εκτιμάται η ουσία.
Ικανοποίηση αρχαιολόγων και μούδιασμα Ευρωπαίων και Lamda
Η Κομισιόν είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά για το ζήτημα του Ελληνικού, δηλώνοντας ενήμερη για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε πως η προώθηση της επένδυσης είναι μνημονιακή υποχρέωση και «κλειδί» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.
«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι ενήμερες και εξετάζουν την απόφαση του ΚΑΣ. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ανάδειξης του Ελληνικού, που αποτελεί επένδυση κλειδί για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης» φέρεται είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Κομισιόν.