Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας για θέματα άμυνας militaire.gr που επικαλείται ο Ριζοσπάστης, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου στον Νομό Αχαΐας. Όπώς αναφέρεται, σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο.
 
Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας του ΚΚΕ, που έχει αναφερθεί επανειλλημένως κατά το προηγούμενο διάστημα στο ζήτημα, αναφέρεται έγγραφο που κάνει λόγο για έργα που εξελίσσονται στη βάση, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει «ειδικά όπλα», τα οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαίνουν «πυρηνικά όπλα». Τονίζεται δε, πως για το θέμα έχει ενημερωθεί επίσης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με απόρρητο έγγραφο.
 
Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, μετά τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλλασσα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εργασίες στον Άραξο βρίσκονται σε εξέλιξη, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2016. Συγκεκριμένα, γίνεται ειδική αναφορά στην ενίσχυση της συρματοπερίφραξης της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται και στο εσωτερικό της βάσης.
 
Σημειώνεται πως το πρωί της Παρασκευής, τόσο ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Βίτσας, με δημόσιες τοποθετήσεις τους διέψευσαν την ύπαρξη πυρηνικών στον Άραξο. Μιλώντας στον Ant1 ο πρώτος, και σε δηλώσεις του στον Real FM ο δεύτερος, συμφώνησαν πως πυρηνικά «ούτε υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ» στον Άραξο, επιχειρώντας να κλείσουν τη συζήτηση.
 

«Εκσυχρονισμός» της βάσης

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται το ΚΚΕ και η εφημερίδα του, σε νατοϊκή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν λεπτομερώς οι εργασίες «εκσυγχρονισμού» της αεροπορικής βάσης στον Άραξο.
 
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για απόρρητο έγγραφο προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως η παραπάνω επιλογή προβάλει ως σημαντική εναλλακτική για τους Αμερικανούς, ειδικά μετά την εξέλιξη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν τις επιλογές τους για την μεταφορά των εκεί πυρηνικών τους.
 
Επίσης, γίνεται ειδική αναφορά στις καταγγελίες του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, από το βήμα της ΔΕΘ, όπου τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
 
Ωστόσο, υπογραμμίζονται και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που υποστήριξε στη Βουλή πως «η αεροπορική βάση του Αραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Αρα, αυτό να είναι καθαρό».
 
«Θέλω να είναι καθαρό, θέλω να είναι γνωστό αυτό, όπως θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 – 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους. Μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα τη μετακινήσουμε» τόνισε τότε ο αναπληρωτής υπουργός.
 
Ωστόσο, στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη γίνεται επίσης ειδική αναφορά στο γεγονός πως τα τελευταία πυρηνικά απομακρύνθηκαν από το εν λόγω στρατοπεδο μολις πριν από έξι χρόνια, καλόντας την κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως την κοινή γνώμη για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ.