Σύμφωνα με την έκθεση Social Justice Index 2017, παρατηρείται μία «τάση» αλλαγής της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από επτά και πλέον χρόνια κρίσης, γεγονός που προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά εργασίας στις 26 από τις 28 χώρες της Ένωσης κάνει βήματα προόδου, καθώς ο μέσος όρος ανεργίας το περασμένο έτος βρέθηκε στο 8,7%, την ώρα που το 2013 βρισκόταν στο 11%.

 
Στην έκθεση αναφέρεται πως το 2016 καταγράφηκε θετική τάση κυρίως χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, την ώρα που Ελλάδα και Ισπανία συνέχισαν να σημειώνουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας (23,7% και 19,7% αντίστοιχα)
 
Στην έκθεση, ωστόσο, υπογραμμίζονται τα δύο μέτρα και σταθμά της Ευρώπης, καθώς στο νότιο μέρος της, παιδιά και νέοι συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την απειλη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του περασμένου Οκτωβρίου, στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).
 
Κατά την έκθεση, στην ΕΕ έχει μειωθεί ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στους πολίτες αρκετών χωρών της Ένωσης.
 
Ένα ακόμη σημείο που υπογραμμίζεται στην έκθεση, το γεγονός πως καταγράφηκε βελτίωση στον τομέα της παιδείας στις περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο σχολείο από 14,7% που ήταν το 2008 σε 10,7% το 2016.
 
Τέλος, εκφράζεται περαιτέρω ανησυχία για την κατάσταση σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας πως «Παρατηρούμε ότι στην Ουγγαρία και την Πολωνία οι ακροδεξιές κυβερνήσεις επηρεάζουν σημαντικά το εκπαιδευτικό σύστημα».