της Τζένης Τσιροπούλου
Η εταιρεία επικοινώνησε, πράγματι, το ίδιο βράδυ, με τη δικηγόρο των έξι πρώην εργαζομένων και εναγόντων, Λαμπρινή Κυρίτση, και της επιβεβαίωσε ότι προχωράει στην πληρωμή των οφειλόμενων ποσών που το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε ως προσωρινά εκτελεστά (δηλαδή ποσά που πρέπει να καταβληθούν άμεσα). Η δικηγόρος διέκοψε τις ενέργειες για κατάσχεση στις οποίες ετοιμαζόταν να προβεί. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα συνεχιστεί, ενώ αναμένεται τα Public να ασκήσουν έφεση.
«Χαρήκαμε πολύ και για να είμαστε ειλικρινείς δεν το περιμέναμε με τίποτα να αλλάξει στάση η εταιρεία. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το δημοσίευμα στο The Press Project, όπως πολύ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η κινητοποίηση του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου. Όσο για το τι επικρατεί σήμερα στα Public, παλιοί συνάδελφοι με τους οποίους μιλάω, μου λένε ότι δουλεύουν ακόμα 12ωρα, αλλά αφού κινηθήκαμε εμείς δικαστικά, τώρα πληρώνονται τις υπερωρίες» λέει στο TPP ο Γ.Ζ., ένας από τους απολυμένους εργαζόμενους που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της εργοδότριας επιχείρησης και ο οποίος ταξίδεψε από την Καλαμάτα στην Αθήνα για να παραστεί στη διαμαρτυρία.
Την υπόθεση των Public, ανέδειξε το TPP, με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, εξηγώντας αναλυτικά το υπόβαθρο της υπόθεσης μέσα από τη μαρτυρία του πρώην εργαζομένου Γ.Ζ., της δικηγόρου των έξι εναγόντων, Λαμπρινής Κυρίτση, καθώς και με τη δημοσίευση μέρους της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τους εργαζομένους.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία Multirama που μετονομάστηκε σε Public και στην οποία συνέχισαν να εργάζονται, κατήγγειλαν ότι η εργοδότρια επιχείρηση «τύπωνε διπλά προγράμματα ένα με 8ωρα και 5ήμερο για την Επιθεώρηση Εργασίας και ένα με 12ωρα και 6ήμερο για τους εργαζομένους. Τα 12ωρα ξεκίνησαν με τη δικαιολογία της πλάτης στην εταιρεία για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και εξελίχθηκαν σε τιμωρία: “Δεν πιάσατε τον στόχο; 12ωρα όλοι”». Σε έναν έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ένας συνάδελφός τους είπε ότι δούλευε «από το πρωί μέχρι το βράδυ δωδεκάωρο» και τελικά, μετά από λίγες μέρες απολύθηκε. Οι εργαζόμενοι υπέμειναν τα απλήρωτα 12ωρα «λόγω της ανάγκης να πληρώσουν τα ενοίκια και το φαγητό τους, αλλά και λόγω των υποσχέσεων και της ελπίδας ότι θα τα πληρωθούν» όπως είπε στο TPP ο Γ.Ζ.
Το 2014, ο Γ.Ζ. και άλλοι δύο εργαζόμενοι των Public Καλαμάτας και Πάτρας αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά, διεκδικώντας με ομαδική αγωγή τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία. Στην πορεία τούς ακολούθησαν κι άλλοι τρεις συνάδελφοί τους. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 30 Μαΐου 2017 στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών και στις 8 Νοεμβρίου 2017, οι εργαζόμενοι κέρδισαν «έναν μεγάλο και άνισο αγώνα». Με την απόφαση 1761/2017, το δικαστήριο τους δικαίωσε, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων συν τους τόκους. Αυτό που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν τους το αναγνώρισε το δικαστήριο ήταν η αποζημίωση για οδοιπορικά για εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αθήνα.
Ένα μέρος του ποσού κρίθηκε από το δικαστήριο ως προσωρινά εκτελεστό, δηλαδή με απλά λόγια, η εταιρεία κλήθηκε να το καταβάλει αμέσως στους πρώην εργαζομένους της. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση «αρνούνταν να καταβάλει τα χρήματα» όπως είπε στο TPP η δικηγόρος. Εν τέλει, χάρη στην πίεση που ασκήθηκε με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, αλλά και χάρη στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου, Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής, η εταιρεία δεσμεύτηκε να προβεί στις πληρωμές που οφείλει, αν και αναμένεται να ασκήσει έφεση.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ και δείτε μέρος της απόφασης δημοσιευμένο εδώ.