Με τους νέους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Τσεχίας, Ματέους Μοραβιέσκι και Αντέι Μπάμπις αντίστοιχα, να βρίσκονται στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής, καθώς έτεροι ανέλαβαν τον περασμένο μήνα, και να παίρνουν θάρρος από την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των ποσοστώσεων που διέρρευσε στον Guardian, οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερίσχυσαν των συνθέσεων. Με το καλημέρα, προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας διεμήνυσαν ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης.
 
Με την πρόταση Τουσκ στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές, η συζήτηση κινήθηκε περισσότερο σε παράλληλες τοποθετήσεις, παρά σε γόνιμο διάλογο. Εξάλλου, το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας φέρεται να εξόργισε αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να την χαρακτηρίζει «αντιευρωπαϊκή».
 
Οι δύο παραπάνω χώρες, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία του μετώπου του Βιζενγκραντ, επέμειναν στην άρνησή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες και στη σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή τους, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει υποστηριχθούν οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, σε αντιδιαστολή με τις πιέσεις για αναλογική υποδοχή τους από όλες τις χώρες.
 
Μάλιστα, οι τέσσερις υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, που σύντομα αντιμετωπίζει εκλογές στη χώρα του, με 35 εκατ. ευρώ που προορίζονται για να στηρίξουν προγράμματα μετανάστευσης σε ιταλικό έδαφος. Όπως αναφέρεται, θέλουν να συμβάλλουν με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό στην αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων, αλλά να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την εθνική τους ασφάλεια.
 
Ο Πάολο Τζεντιλόνι χαιρέτησε την χρηματοδοτική συνεισφορά, αλλά δήλωσε πως ακόμη χρειάζεται να δεχθούν πρόσφυγες και οι τέσσερις του Βίζενγκραντ. Χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων», υπογράμμισε, ενώ έντον επικριτικός εμφανίστηκε κατά τη Σύνοδο και ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Αποφάσεις δεν αναμένονταν από τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο η εξέλιξή της αποτύπωσε τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που παραμένουν, προοιωνίζοντας δύσκολες τις συζητήσεις του επόμενου διαστήματος. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι τοποθετήσεις των ηγετών των κρατών μελών, που εμφανίστηκαν προβληματισμένοι.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Αγκέλα Μέρκελ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας πως «οι θέσεις» των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες «δεν άλλαξαν», ενώ φέρεται να καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «επιλεκτική αλληλεγγύη».
 
Σημειώνεται πως η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.
 
Επικρίσεις δέχθηκε η επίμαχη πρόταση ακόμη από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και του Βελγίου, ενώ και από τη γαλλική προεδρία εκφράστηκε έντονος προβληματισμός, σύμφωνα με το Reuters.
 
Όπως αναφέρεται, Ιταλία και άλλες χώρες απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Προκύπτει έτσι εύλογα το συμπέρασμα πως οι διαπραγματεύσεις για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό αναμένεται να κρατήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται πιθανότητα ουσιαστικής σύγκλισης.