«Ανταποκρινόμαστε ήδη σε αιτήματα των δύο δήμων της περιοχής Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων για επιχορήγησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ε. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, του οποίου η σύμβαση εργασίας ανεστάλη, λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες. «Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μας το επιτρέπει» διευκρίνισε η ίδια.
«Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, προς κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει, αυτή τη στιγμή, διότι η επιχείρηση ανέστειλε τη δραστηριότητά της, λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει ανακοινώσει ήδη συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευκόλυνσης για τους πληγέντες» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι, όταν δεν υπάρχουν τεχνητά εμπόδια από την άλλη πλευρά, εργάζεται σκληρά, μπορεί να κλείνει εγκαίρως τις αξιολογήσεις και να φέρνει θετικά αποτελέσματα πολλές φορές.
«Για παράδειγμα, στις πτωχεύσεις, στη σειρά κατάταξης των πιστωτών, θα προηγούνται οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών και μετά θα ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές» είπε η υπουργός Εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, απάντησε και στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει το επίδομα που δίνουμε στους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι είναι εκτός εργασίας ως φιλοδώρημα και λαϊκισμό».
«Η επιτομή του λαϊκισμού είναι το κόμμα που εκτόξευσε την ανεργία των νέων στο 60% να μιλά για λαϊκισμό, όταν δίνεται μία ενίσχυση στους νέους ανέργους. Είναι, όμως και τρομερά υποτιμητικό να χαρακτηρίζεις φιλοδώρημα μία οικονομική ενίσχυση που προορίζεται σε άνεργους», κατέληξε η Ε. Αχτσιόγλου.