Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τους τραπεζίτες να βάλουν πλάτη για να περάσει και στην ελληνική κοινωνία το καλό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.
«Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη».
Οι «μπαταχτσήδες» που εμποδίζουν τα νέα ζευγάρια
Ο Α. Τσίπρας συνέχισε το αφήγημα Τσακαλώτου που είχε δηλώσει πως αν οι τράπεζες δεν είναι εύρωστες δεν θα μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε νέα ζευγάρια να φτιάξουν τη ζωή τους και επισήμανε ότι οι μπαταχτσήδες και οι μεγαλοοφειλέτες έχουν βγάλει τα χρήματα τους έξω και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να ενισχύσουν ένα νέο ζευγάρι που θέλει να στήσει τη ζωή του. Παράλληλα, κάλεσε τους τραπεζίτες να βοηθήσουν στο να σταματήσει η ψευδής σπορά ειδήσεων γύρω από τις κατασχέσεις.
«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος, υπό αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων.
Διότι αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες. Αυτό εμποδίζει π.χ. ένα νέο ζευγάρι να οραματιστεί ένα μέλλον, να στήσει τη ζωή του, γιατί οι τράπεζες δεν ανταπεξέρχονται σε αυτόν τον ρόλο και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Εμπιστεύεται τον λόγο των τραπεζών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προφορική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες και επανέλαβε πως θα πρέπει να βρουν τους μπαταχτσήδες που προκαλούν το περί κοινού δικαίου αίσθημα. «Θέλω να σας ζητήσω να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία». Και να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, με όρους δικαιοσύνης, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητα».
Δήλωσε βέβαιος για τις κινήσεις των τραπεζιτών
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση και δήλωσε βέβαιος πως οι τραπεζίτες θα σπεύσουν να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Έκανε λόγο για δημιουργία παρατηρητηρίου
«Να συνεργαστούμε στενά. Να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».
Έκδηλη η ικανοποίηση των τραπεζιτών
Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι τραπεζίτες από την έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο των στρατηγικών». Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας του καλεί να «βάλουν πλάτη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε το «φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών». Οι τραπεζίτες εξέφρασαν, μάλιστα, την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τους δανειολήπτες που διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο τραπεζικό σύστημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μεταφέρει το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι το τραπεζικό σύστημα δηλώνει πως έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για την σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, αναφέρεται πως οι τράπεζες που αποτελούν μέλη της ΕΕΤ είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές προσπάθειες έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Παράλληλα, οι τραπεζίτες έκαναν ειδική αναφορά στις «περιπτώσεις» ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και υποστηρίζουν πως εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους, την διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Τέλος, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υποστηρίζοντας πως ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.