της Αλεξάνδρας Τάνκα

Από βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε η ΕΡΤ στο δελτίο της Κυριακής, στο πλαίσιο κάλυψης του συλλαλητηρίου των «μακεδονομάχων» για το Σκοπιανό, φαίνεται ξεκάθαρα το πανό που κρατούσε η ομάδα την ώρα που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη και πετώντας φωτοβολίδες μέσα στο κτίριο με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες.


 

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πως η ομάδα που επιτέθηκε στην κατάληψη Libertatia κρατά πανό στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ» ενώ φέρει την υπογραφή της ακροδεξιάς ομάδας «Κύκλος Ιδεάπολις».


 

Ορισμένα μέσα μάλιστα κάνουν λόγο πως τα «αίτια της φωτιάς είναι άγνωστα» δίνοντας βεβαίως βάση πως το κτίριο είχε καταληφθεί από αντιεξουσιαστές.
 
Τα μέσα τα οποία αναπαρήγαγαν μάλιστα την είδηση απέφυγαν να κάνουν αναφορά και σε άλλες επιθέσεις που έγιναν σε κατειλημμένους χώρους. Συγκεκριμένα, αλληλέγγυος κόσμος, μεταξύ τους και μέλη της κατάληψης Libertatia, είχαν συγκεντρωθεί στο ΕΚΧ «Σχολείο» (Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο) για να απωθήσουν την επίθεση των φασιστών, με αποτέλεσμα να την αποτρέψουν.
 
Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν οι φασίστες, οι οποίοι βρίσκοντας άδεια την κατάληψη Libertatia, έβαλαν φωτιά στο κτίριο καταστρέφοντας το ολοσχερώς. O ΣΚΑΙ, για παράδειγμα, ανέβασε την είδηση με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε υπό κατάληψη κτίριο από αντιεξουσιαστές». Ακόμα και σήμερα πολλές ώρες μετά και ενώ η σύνδεση με τις ομάδες ακροδεξιών είναι ξεκάθαρη, ο ΣΚΑΙ επιμένει να αγνοεί τους δράστες. Γράφει συγκεκριμένα:
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε διώροφο κτίριο στη Λεωφόρο Στρατού, στη Θεσσαλονίκη που είχαν καταλάβει αντιεξουσιαστές. To κτίριο, που είχε κηρυχθεί διατηρητέο, έχει καεί ολοσχερώς.Στο σημείο επιχείρησαν για την κατάσβεσή της 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα. Τα αίτια της φωτιάς είναι προς το παρόν άγνωστα.
Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο «άγνωστοι» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ομάδες ατόμων, οι οποίοι επιτίθενται σε δύο καταλήψεις την ίδια μέρα, στις οποίες διεξάγονται αντιφασιστικές δράσεις, και κατά πόσο σκόπιμη είναι η χρήση της λέξης «κουκουλοφόρων», ονομασία που επιλέγουν για να χαρακτηρίσουν συνήθως δράσεις ατόμων του αντιεξουσιαστικου χώρου.

Ερώτημα είναι επίσης, το πόσο σκόπιμη είναι η κάλυψη που προσφέρουν για μία ακόμα φορά τα συστημικά μέσα στον φασισμό. Οι μνήμες της ανόδου της Χρυσής Αυγής, όταν ο Φύσσας δολοφονούνταν «για το ποδόσφαιρο» οι επιθέσεις κατά μεταναστών δεν έβρισκαν χώρο στα δελτία ειδήσεων και οι χρυσαυγίτες έβρισκαν άπλετη προβολή σε lifestyle εκπομπές, δεν είναι μακρινές.
 

Η ανακοίνωση της κατάληψης ήταν ξεκάθαρη:
Ας μην ξεγελιέται ο κόσμος: οι επιθέσεις αυτές και ο εμπρησμός του κτιρίου δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την “κάλυψη” του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Εκεί πήγαιναν και από εκεί γυρνούσαν. Όλες οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες καλούσαν εκεί, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε για το γεγονός αυτό, προσφέροντάς τους κοινωνική νομιμοποίηση και δημόσιο χώρο για να εκφραστούν και να δράσουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν υπό άλλες συνθήκες και γι’ αυτό ας αναλογιστεί ο καθένας τη στάση του απέναντι στο φασισμό