Το SPD επιδιώκει βελτιώσεις στην επί της αρχής συμφωνία σχετικά με την πολιτική στα εργασιακά, την περίθαλψη και το προσφυγικό. Ο Σουλτς αναμένεται να προσπαθήσει να περάσει αυτές τις αλλαγές, πιεζόμενος και από το εσωτερικό του κόμματος του.
Μετά την απόφαση του να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά την αρχική του άρνηση, ο Σουλτς βιώνει την αμφισβήτηση εντός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, καθώς η νεολαία του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ανεκτή η συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ.
Οι αντιρρήσεις της νεολαίας του SPD
Η νεολαία του SPD αντιδρά στη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Μέρκελ. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, πρόκειται να υπάρξουν εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία ενάντια στο μεγάλο συνασπισμό. Μιλώντας στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) δήλωσε ότι «για μας ξεκινά τώρα το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς μας. Θέλουμε να πείσουμε τα μέλη ότι η άποψή μας είναι η σωστή και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».
Υπογράμμισε πως η νεολαία θα συνεχίσει να μάχεται κατά της συμμετοχής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηριζόμενος στο ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες στη βάση του κόμματος. «Όταν υποβληθεί το σχέδιο της συμφωνίας για νέο συνασπισμό, εμείς, οι νέοι Σοσιαλδημοκράτες, θα οργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία και θα υποστηρίξουμε την άποψη μας. Μετά τη -με μικρή διαφορά- απόφαση του συνεδρίου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού. Το συνέδριο έλαβε την απόφαση με μικρή διαφορά, μάλλον μικρότερη από αυτήν την οποία ανέμεναν πολλοί. Οι διαφωνίες στη βάση ήταν πολύ έντονες, το διαπίστωσα σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποία πήγα».
Αποφασισμένοι οι Χριστιανοκοινωνιστές
Παρά τις αντιδράσεις της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών και την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Σουλτς, οι Χριστιανοκοινωνιστές δείχνουν απόλυτοι στο να μην υπάρξει καμία αλλαγή πάνω στην ατζέντα που έχει τεθεί. Ο Ζεεχόφερ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες και δεν προβλέπεται καμιά επαναδιαπραγμάτευση ήδη συμφωνηθεισών πολιτικών. «Δεν μπορεί κανείς να θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.