Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη  αναζητώντας τις ευθύνες των οργάνων του δημοσίου και ζητώντας αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, που έχουν υποστεί από την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Μαρφίν. Η πυρκαγιά είχε κοστίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη διαδήλωση κατά του πρώτου μνημονίου στις 5 Μαΐου του 2010.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες από την πυροσβεστική και την αστυνομία. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η Πυροσβεστική δεν διενήργησε όλους εκείνους τους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπόμενων μέσων πυροπροστασίας στο υποκατάστημα και πως υπήρξε παράλειψη των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων να εκδώσουν απόφαση – το πολύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2009 – επιβάλλοντας στην διοίκηση της τράπεζας να τοποθετήσει ρολά από συμπαγές υλικό και άθραυστους υαλοπίνακες μεγάλου πάχους, όπως όριζε υπουργική απόφαση εκείνης της εποχής.


Δεν διερευνώνται οι ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας

Με βάση τα παραπάνω, το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση σε καθέναν από τους 24 εργαζόμενους από 25.000 έως 60.000 ευρώ κρίνοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν «από το κίνδυνο ζωής που διέτρεξαν, από την παρεπόμενη σωματική τους ταλαιπωρία, τα απότοκα προβλήματα υγείας και όλη την ψυχική πίεση με την οποία επιβαρύνθηκαν από την κρίσιμη μέρα και εφεξής».

Ανάμεσα στους τρεις νεκρούς βρέθηκε και μια έγκυος τότε γυναίκα. Για την περίπτωση της, το δικαστήριο επιδίκασε στους γονείς και τον σύντροφο της αποζημίωση που κυμαίνεται από 210 έως 300.000 ευρώ. Οι δικαστές έκριναν πως ευθύνες έχει και η διοίκηση της τράπεζας, ωστόσο, δεν μπορούν να διερευνηθούν από τους ίδιους καθώς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο αναζητώντας τις ευθύνες των οργάνων του δημοσίου.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, ευθύνες υπάρχουν και από την πλευρά της διοίκησης της τράπεζας δεν μπορούν να διερευνηθούν από τους ίδιους καθώς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο αναζητώντας τις ευθύνες των οργάνων του δημοσίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το υποκατάστημα της τράπεζας δεν διέθετε πυροσβεστικό ερμάριο με εύκαμπτο σωλήνα με ακροφύσιο, δυο εξόδους κινδύνου προς κοινόχρηστη οδό ή πόρτες προς διάδρομο ή άλλους χώρους που να οδηγούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε δυο ανεξάρτητες οδούς διαφυγής, παρά μόνο μία στο ισόγειο κατάστημα. Και αυτή δεν άνοιγε με μία απλή ώθηση από μέσα προς τα έξω, αλλά μόνο με τηλεχειριστήριο που κρατούσε η διευθύντρια.

Οι καταδίκες στελεχών

Το 2013 τρία στελέχη της Μαρφίν είχαν καταδικαστεί από την εισαγγελία. Το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Αννα Βακαλοπούλου, ενώ είχε αθωώσει την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου. Τότε είχε αποφασιστεί να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Πρωτοδικών αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος και κάθε άλλου υπευθύνου της τράπεζας.