Το νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο του Βελγίου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες κινήματα και μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και την Ένωση Εισαγγελέων της χώρας, που διατυπώνει αρνητική εισήγηση με το σκεπτικό ότι με τις κατ' οίκον έρευνες εγείρονται ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας τόσο των μεταναστών, όσο και εκείνων που τους φιλοξενούν.
Στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, που απαντώντας στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης εντείνουν τις ενέργειες στήριξης των μεταναστών, παρέχοντας τους στέφη και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Politico, εθελοντές της Πλατφόρμας Πολιτών για την υποστήριξη των προσφύγων έχουν τις τελευταίες μέρες προχωρήσει σε φιλοξενία 450-600 προσφύγων, που κοιμούνταν σε πάρκα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή αστυνομικές επιχειρήσεις σε δημόσιους χώρους που βρίσκονται μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν κι εντάθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των επαφών της κυβέρνησης με το καθεστώς του Σουδάν για την επιστροφή προσφύγων που αντιμετωπίζουν διώξεις.
Από την πλευρά του το εθνικιστικό κόμμα Ν-VA, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, απείλησε με αποχώρηση από αυτήν, σε περίπτωση που εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο Φράνκεν. «Οι δικαστές μπορούν να δώσουν την εξουσία στην αστυνομία να μπουν για έρευνα σε κατοικίες, αλλά επιμένω ότι είναι δυνατή μόνο η είσοδος στα σπίτια και όχι η έρευνα στους κατοίκους, σε αντίθεση με τον παλιό νόμο», είπε η Σάρα Σμέγιερες του N-VA.
Όπως αναφέρει ως παράδειγμα το Euronews, η δημοσιογράφος Ανούκ Βαν Γκέστελ φιλοξενεί έναν 16χρονο Σουδανό. Πριν από λίγο καιρό, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο και έρευνα στο σπίτι της.
«Ηρθαν στις 5 10 το πρωί, 7 άντρες με όπλα και έμειναν στο σπίτι επτά ώρες χωρίς να μου λένε τον λόγο. Και μετά έφυγαν παίρνοντας μαζί τους όλον τον επαγγελματικό μου εξοπλισμό. Είμαι δημοσιογράφος και είχα δύο υπολογιστές, ένα κινητό, μου τα πήραν όλα και ένα μήνα μετά, δεν έχω ιδέα τι έχει γίνει», τονίζει.
Τον Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Φράνκεν προσκάλεσε στις Βρυξέλλες συνεργάστηκε με μέλη του καθεστώτος του Σουδάν, που κατηγορείται μεταξύ άλλων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, με σκοπό να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στο Σουδάν μετανάστες που βρίσκονταν στο Βέλγιο. Τα πυρά κατά του ακροδεξιού υπουργού συνεχίστηκαν, όταν μη κυβερνητικές οργανώσεις αποκάλυψαν ότι πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Σουδάν υπέστησαν βασανιστήρια