Ευχή και επιθυμία όχι μόνον δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Για το ζήτημα της ονομασίας συζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος.
Στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στον ιστότοπο Balkan Insight σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να βρεθεί λύση μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ υποστήριξε ότι μία λύση θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας», τονίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Ο Ζ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».
«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή – δηλαδή ότι μια λύση είνα εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει.
«Ψάχνουμε οριστική λύση»
Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ζ. Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια “παράκαμψη”, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία.
»Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση», καταλήγει.
Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), ενώ η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην εξεύρεση λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Α. Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Ζόραν Ζάεφ και δήλωσε πως τα τελευταία 10 χρόνια «δεν έχουμε υπάρξει πιο κοντά σε λύση για το ζήτημα της ονομασίας»
Η ΕΕ θέλει να τρέξουν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανς Χαν, γνωστοποίησε την επιθυμία της Ένωσης για επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η Κομισιόν θα ζητήσει να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.
«Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν και ως εκ τούτου πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το βήμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το καλοκαίρι, τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ».