Σε ερώτηση που του τέθηκε για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος, τη στιγμή που οι δύο χώρες ισορροπούν σε λεπτό σκοινί.

«Οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα, τα οποία θα κάνουν αδύνατη την εξεύρεση λύσης. Είμαι ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια «παράκαμψη», χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη. Η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα.

Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση».


Ρίχνει το μπαλάκι στην ΠΓΔΜ ο Τσίπρας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη Συνταγματική αναθεώρηση και έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση Ζάεφ, λέγοντας πως δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που βιάζεται για τη λύση της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους. Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι αναγκαία η Συνταγματική αναθεώρηση».