Τη Δευτέρα τα πέντε μέλη της ΕΔΕ, δύο εκ των οποίων είναι μέλη του ΔΣ, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της υπόθεσης της Νovartis στους εισαγγελείς και ανακριτές διαφθοράς, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα κάνουν πολύ καλή δουλειά με την υπόθεση, καθώς «έχουν επιτυχώς ανταποκριθεί, με πλήρη επάρκεια, με υπευθυνότητα, με σθένος και ήθος, καθώς έχουν χειριστεί και εξακολουθούν να χειρίζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμπλέκονται και πρώην υπουργοί ή άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι».

Παράλληλα, άφησαν αιχμές  κατά όσων επιθυμούν να αλλάξει χέρια ο φάκελος της υπόθεσης και διερωτήθηκαν «προς τι λοιπόν τόσος θόρυβος και τόση επιμονή από τα μέλη του προεδρείου, ώστε να προσπαθούν οι ίδιοι (οι δύο εξ αυτών που υπηρετούν στο Εφετείο Αθηνών) να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τη σύγκληση της Ολομέλειας και να επιτίθενται με σφοδρότητα και απρέπεια εναντίον όποιου εκφράζει αντίθετη άποψη, δημιουργώντας έτσι δικαιολογημένες υποψίες και ερωτηματικά τόσο στους Εφέτες, οι οποίοι, πλην ελαχίστων, δεν υπογράφουν, όσο και στην κοινή γνώμη;».

Εξαπέλυσαν πυρά κατά του προεδρείου της Ένωσης, τονίζοντας πως δεν τηρεί ουδέτερη στάση και «εκδίδουν  ανακοινώσεις και δηλώσεις, με ύφος κατά το πλείστον ανάρμοστο και με περιεχόμενο άστοχο και ακραίο», ενώ «γενικά, ενεργούν με τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένα την εντύπωση ότι εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης».

«Τηρήστε τα προσχήματα»

Η πλειοψηφία του ΔΣ απάντησε στα πέντε μέλη, επισημαίνοντας πως είναι ο γνωστός ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, Β. Θάνου. Τους κάλεσαν να τηρήσουν τα προσχήματα και χαρακτήρισαν αναιδή την πράξη τους να κατηγορήσουν το προεδρείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Οι συνάδελφοί τους δεν εκπλήσσονται από τη στάση τους γιατί γνωρίζουν από καιρό το ρόλο τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ορισμένα περιστατικά. Στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο.

Η Ένωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι δικαστικοί σχηματισμοί. Τονίσαμε βέβαια ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή. Σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου.

Στη συνέχεια η πλειοψηφία της ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας ότι ?εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης?. Τους προτρέπουμε κατ' αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ' επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».