Εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να αναφέρει την τοποθέτηση της γερμανίδας καγκελαρίου σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και αρκέστηκε να μεταφέρει την ελπίδα της πως η Ιταλία «θα κατορθώσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση και κυρίως κυβέρνηση στο πνεύμα της Ευρώπης». Η γενική γραμματέας του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, υποστήριξε την Δευτέρα πως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία στη Γερμανία.
Στάση αναμονής τηρεί και η Κομισιόν, που αποφεύγει να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρκέστηκε να δηλώσει πως έχουν εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης στην Ιταλία.
Οι γαλλικές αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως οι ιταλικές εκλογές χτύπησαν το καμπανάκι στην Ευρώπη για την προσφυγική κρίση. «Σημειώνω ότι στον κόσμο που ζούμε, μπορείς να αγωνίζεσαι για σπουδαίες ιδέες, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να λάβεις υπόψη το βάναυσο πλαίσιο. Και η Ιταλία, αναμφισβήτητα, υποφέρει για μήνες και μήνες από την πίεση της μετανάστευσης. Αυτή η πολύ ισχυρή μεταναστευτική πίεση είναι ένα πλαίσιο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί νομοσχέδιο κατά των μεταναστών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο.
Η σύμμαχος της Λέγκας του Βορρά και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, υποστήριξε το ποσοστό 17% αποτελεί «νέο στάδιο αφύπνισης των λαών». Ο Αλεξίς Κορμπιέρ, στέλεχος του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποστήριξε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βγουν μπροστά και να κεφαλαιοποιήσουν την βαθιά διάθεση αλλαγής στην Ευρώπη. «Στην Ευρώπη υπάρχει μια βαθιά διάθεση αλλαγής. Αν δεν ηγηθεί μια προοδευτική δύναμη, θα προκύψουν τέρατα».
«Σεισμικές δονήσεις στην Ευρώπη»
Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Weltwoche πως το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποτελεί σεισμό για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα αλλαγής που στέλνουν οι ψηφοφόροι. Εκτίμησε πως οι δονήσεις από τις ιταλικές εκλογές θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα.
«Είναι μια λαϊκίστικη νίκη και θα έπρεπε να στείλει μια τεράστια προειδοποίηση στη μόνιμη πολιτική τάξη στη Ρώμη και το κυριότερο στην μόνιμη πολιτική τάξη στις Βρυξέλλες ότι οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Κανείς δεν είναι πιο ενεργά δεσμευμένος στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από τους πολιτικούς ηγέτες της Ιταλίας. Χθες, αυτό που έγινε ήταν μια απόλυτη απόρριψη του από τους Ιταλούς ψηφοφόρους και πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σεισμός, οι δονήσεις θα συνεχιστούν. Το κούνημα των τεκτονικών πλακών θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».
Όπως μεταδίδει το Politico, ο Σ. Μπάνον συνέκρινε την επιτυχία της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά με την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Έλαβαν 20% των ψήφων στην Τοσκάνη, η οποία είναι παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς ή της κεντροαριστέρας. Είναι κάτι αντίστοιχο με το Ουισκόνσιν να πηγαίνει στον Τραμπ».
Περίπατος για το Κίνημα Πέντε Αστέρων
Μεγάλη διαφορά του Κινήματος Πέντε Αστέρων από το δεύτερο κόμμα καταγράφουν τα τελικά αποτελέσματα για τις ιταλικές εκλογές. Η Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τα κόμματα που δημιούργησαν τη συμμαχία δεξιών και ακροδεξιών. Συγκεκριμένα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων συγκέντρωσε 33,22%, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε 18,9%, η Λέγκα του Βορρά 17,69% και το Φόρτσα Ιτάλι 13,94%. Ακολουθούν το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» με 4,35% και το κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι» με 3,38%.
Προβληματισμός στο χρηματιστήριο του Μιλάνου
Την Δευτέρα το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 0,4%, όντας το μόνο χρηματιστήριο στην Ευρώπη που έκλεισε με απώλειες, τις οποίες πάντως κατάφερε να μαζέψει καθώς κατά τη διάρκεια της μέρας είχε φτάσει και στο -2%. Πτώση κατέγραψαν και τα ιταλικά ομόλογα.
Ο Guido Gennaccari, χρηματιστής από τη Ρώμη, υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος των αγορών είναι η ενδεχόμενη επιστροφή στις κάλπες, σε περίπτωση που δεν προκύψει συνεργασία των κομμάτων. «Ο βασικός φόβος των αγορών θα ήταν η επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Αντίθετα, φαίνεται ότι θα βρεθεί μία λύση, θα υπάρξει σταθερότητα, θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Είμαστε όμως στην Ιταλία, όπου οι κυβερνήσεις ζούνε πολύ λίγο».