Εκδικάζεται σήμερα σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή από τον Ιούνιο του 2017. Η συνεδρίαση, λόγω στάσης εργασίας των δικηγόρων, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 11 το πρωί.


Το ιστορικό της υπόθεσης

 
Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα συνελήφθη τον Μάρτιο του 2011 σε έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του συντρόφου της στο πλαίσιο επιχείρησης παρακολούθησης δύο υπόπτων που είχαν επίσης επισκεφτεί το ίδιο σπίτι. Μετά την έφοδο ο φίλος της, που συνελήφθη, κατηγορήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα από το πρωτόδικο δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας.
 
Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ είχε δώσει τότε δείγμα DNA, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο στοιχείο εναντίον της, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερη. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, με αφορμή ένα «εύρημα» των αρχών βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. 
 
Παράλληλα, αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες επιβλήθηκε στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της.
 
Έπειτα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει την αίτηση αναστολής της ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή. 
 
Την τελευταία φορά, οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Τονίστηκε, μάλιστα, πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη». Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον».
 

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε»

 
«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε  με την ίδια πίστη την προσπάθεια για να αποδοθεί η Ηριάννα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία», είχε δηλώσει τότε, ο συνήγορός της, Θ. Μαντάς. 
 
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες» είχε τονίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
 

«Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας»

 
Από τότε έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο πρόσωπο της Ηριάννας και του Περικλή πανελλαδικά ζητώντας την απελευθέρωση τους και την αποποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων, ενώ έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές από αλληλέγγυους με πιο πρόσφατες αυτές της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ.

*Ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή «Βαβυλωνία» της Παρασκεύης 16ης Μαρτίου με θέμα την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή

*Διαβάστε παλαιότερο editorial του TPP για την τελευταία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου: Τρομοκράτος εν κράτει

*Δείτε το επεισόδιο της ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ #free_Irianna