Η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι Τουσκ και Γιουνκέρ ζήτησαν από τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να μην απαντά στο αίτημα τους.
Ο Γιουνκέρ ζήτησε την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας πως το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ. «Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
Ο Τουσκ υπογράμμισε ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους μέσα στη δική της ΑΟΖ και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί. «Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ».
Εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ζήτησε από την Τουρκία να κρατήσει ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με την ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Υποστήριξε ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά τα θέματα «τρομοκρατίας» και πως η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αιχμάλωτη παρελθοντικού λάθους η ΕΕ»
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Στάθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η Ένωση δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος όσο δεν αντιμετωπίζει τις δύο πλευρές με ισότητα. «Η ΕΕ είναι αιχμάλωτη ενός λάθους που έκανε στο παρελθόν και δυστυχώς δεν μπορεί να έχει καμιά συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού όσο δεν υιοθετεί μια δίκαιη στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων και τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος της Ένωσης να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας. Τέλος, επανέλαβε πως η ΕΕ θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Μαξίμου: Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαική Ένωση έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο. «Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ικανοποίηση στην Κύπρο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για την έκβαση της συνάντησης, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» τη δήλωση Ερντογάν ότι στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του προέδρου Τουσκ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είναι αλληλέγγυοι στην Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της είναι «μια απάντηση που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν συνάδουν πλέον με τις ενέργειές της στην ΑΟΖ και τις οποίες δεν πρέπει να επαναλάβει.