Μιλώντας στο News247, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως «μετά τη λήξη του 18μηνου, που συμπληρώνεται εντός του Μαΐου, δεν προβλέπεται η παράταση της κράτησής τους», υπογραμμίζοντας πως δεν έχει υπάρξει προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς την Ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν στην Ελλάδα.
Ο Σταύρος Κοντονής διευκρίνισε ότι πέραν του 18μηνου δεν μπορεί κανείς να κρατηθεί με το καθεστώς που κρατούνται αυτή τη στιγμή οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, αναφέροντας πως «ο νόμος είναι νόμος. Το λέω και σε αυτή την περίπτωση το είπα και στην περίπτωση του κρατουμένου απεργού πείνας και το λέω πάντα: Ο νόμος είναι οδηγός μας».
Σχετικά με σενάρια περί απαγωγής τους που έχουν διατυπωθεί, ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «θέλω να είμαι σαφής. Όλοι οι νόμιμα ευρισκόμενοι στη Ελλάδα δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και τι μέτρα θα ληφθούν δεν είναι του παρόντος. Και μόνον η απόπειρα αρπαγής είναι σοβαρό αδίκημα. Θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα όσων πολιτών βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι ανησυχούν αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Αυτοί είναι που εκφράζουν έντονη επιθετικότητα προς την Κυβέρνηση, παρότι o πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».
Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν η Τουρκία συνδέει την υπόθεση των «οκτώ» με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Στ. Κοντονής απάντησε πως «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρητές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, δεν μπορώ να κάνω εικασίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν συνδέονται».
Νίπτει τα χείρας του για Δημάκη
«Το αν θα δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο θα κριθεί σε δύο μήνες, όπως ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Το Υπουργείο δεν επιλαμβάνεται του αιτήματος. Τα αιτήματα θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νόμου. Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπορεί να δεσμευτεί για μια απόφαση που θα πάρει είτε ο εισαγγελέας αν πρόκειται για έκτακτη άδεια, είτε το Συμβούλιο της φυλακής, είτε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Η παρανόηση που γίνεται έγκειται στο εξής: απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο της Φυλακής για μια απόφαση που είχε λάβει το ίδιο Συμβούλιο σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Δυστυχώς γράφτηκε στον Τύπο ότι απερρίφθη αίτημα για εκπαιδευτική άδεια» δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη που διέκοψε την απεργίας πείνας και δίψας.
Ακόμη, ο Στ. Κοντονής επέμεινε διαχωρίζοντας τη θέση του υπουργείου, για το οποίο υπογράμμισε πως δεν επεμβαίνει σε ζητήματα κρίσης των δικαιοδοτικών οργάνων.
«Όσον αφορά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτουν το θέμα, θα απαντηθεί μόλις φτάσει στο γραφείο μου. Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν. Το Υπουργείο δεν επεμβαίνει σε ζητήματα κρίσης των δικαιοδοτικών οργάνων. Ό,τι είχα πει στην περίπτωση Κουφοντίνα επαναλαμβάνω και τώρα. Παραπέμπω στο νόμο και ο νόμος τηρήθηκε. Η απόφαση του Συμβουλίου, που ήταν ομόφωνη, ήταν δύσκολη απόφαση. Ο καθένας μπορεί να την κρίνει, όμως εκείνη την ώρα που έχεις μπροστά σου τα στοιχεία και τον νόμο, πρέπει να αποφασίσεις. Το αίτημα θα επανεξεταστεί γιατί είναι νόμιμο να επανέλθει εντός διμήνου ο κρατούμενος. Κανένας δεν μπορεί να δεσμευτεί για την κρίση ενός άλλου οργάνου. Επαναλαμβάνω: για μεν την έκτακτη άδεια αποφασίζει ο εισαγγελέας επόπτης για δε την εκπαιδευτική άδεια, το Συμβούλιο της φυλακής σε πρώτο βαθμό και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε δεύτερο βαθμό. Ένα Υπουργείο δεν μπορεί να υπερβεί τη νομιμότητα ιδίως σε τόσο λεπτά και σοβαρά ζητήματα. Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλεκόμαστε και δεν επηρεάζουμε την κρίση των δικαιοδοτικών οργάνων και των δικαστικών οργάνων. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που σας λέω, αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.