Όταν η διαδικασία ακροάσεων φορέων έλαβε τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να εξετάσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει με ποιους τρόπους θα στηριχθούν οι περιοχές στη μετά λιγνίτη περιοχή.
 
«Πρέπει να γίνει σαφής η πολιτική πρόθεση και να μην υπάρξει το παραμικρό παράθυρο» σχολίασε από μεριάς του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης καλώντας τον υπουργό να κάνει σαφές πως θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ο ίδιος μάλιστα έθεσε ζήτημα και με το τέλος εκμετάλλευσης έρευνας και παραγωγής λιγνίτη ζητώντας να βελτιωθεί «θεαματικά το ποσό και να κατοχυρωθεί» καθώς αυτός ο πόρος είναι το μοναδικό πλέον αναπτυξιακό εργαλείο για τις περιοχές του λιγνίτη.
 

«Καμιά απόλυση να μη γίνει δεκτή»
 

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας δήλωσε μεν ότι το ζήτημα είναι εθνικό αλλά είπε επίσης πως χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και αγωνιούν και οι τοπικές κοινωνίες. Γι αυτόν τον λόγο ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο για τις περιοχές αυτές, και από τεχνική άποψη και από άποψη χρηματοδότησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση τονίζοντας  ότι καμία απόλυση δεν πρέπει να γίνει δεκτή.
 
Από μεριάς του ο Δημήτρης Δημητριάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο περιφερειακό συνέδριο είπαν ότι έχει παρέλθει το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει.
 

«Έχουμε δέσμευση έναντι των θεσμών»
 

«Δεν γίνεται να αγνοούμε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που μας επιβάλλει να μπουν και ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Οι όποιες καθυστερήσεις είναι απότοκο των διαπραγματεύσεων με στόχο να διασφαλιστεί, κατά το μεγαλύτερο δυνατό, το δημόσιο συμφέρον» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.
 
«Η συζήτηση αυτή είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουμε ως χώρα έναντι των θεσμών» προσέθεσε.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Θεοφύλακτος ζήτησε αύξηση του υπάρχοντος τοπικού πόρου σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των περιοχών στην μετά λιγνιτική περίοδο. Μάλιστα κατήγγειλε ότι στο παρελθόν υπήρξε κατασπατάληση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης από το σύστημα του δικομματισμού στις περιοχές αυτές, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να μην δουν αυτές οι περιοχές ένα αναπτυξιακό έργο για την μετά λιγνίτη εποχή.
 

«Αφήστε να κροκοδείλια δάκρυα»
 

«Δεν χρειάζεται άλλο η κυβερνητική πλειοψηφία να κλαίει. Να αφήσουν οι βουλευτές της τα κροκοδείλια δάκρυα. Είστε στο 100% οι ιδιοκτήτες της χειρότερης διαπραγμάτευσης που έφερε καταστροφή» σχολίασε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκρέκας.
 
«Δεν θέλατε από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ. Αντιδρούσατε και στο σχέδιο της περιόδου Σαμαρά για τη ΔΕΗ. Σήμερα, αντί να κάνετε μια καθετοποιημένη επιχείρηση, 4 χρόνια μετά, πουλάτε χωριστά τις καλύτερες και ανταγωνιστικές λιγνιτικές μονάδες που έχει σήμερα η ΔΕΗ» προσέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.
 
«Η κυβέρνηση πήρε την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της απελευθέρωσης της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εφαρμόζει την ίδια στρατηγική στην οικονομία και την ενέργεια. Δηλαδή την πολιτική που λέει ότι η ενέργεια πρέπει να είναι εμπόρευμα, ότι οι ιδιώτες θα βγάζουν κέρδη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, των εργασιακών δικαιωμάτων και σε βάρος της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας». «Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές για τους εργαζόμενους» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
 
«Είναι κακό το νομοσχέδιο, εισάγει πολλές παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία. Προβλέπει εκχώρηση περιουσίας της ΔΕΗ χωρίς οικονομικά στοιχεία. Πετάει την μπάλα στην εξέδρα για τις επώδυνες λύσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ο οποίος υπογράμμισε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιστοίχηση της ΔΕΗ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
 
«Το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έλυνε σε ένα βαθμό το πρόβλημα της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ και μάλιστα αποτελεσματικά στο εμπορικό κομμάτι. Η κυβέρνηση όμως αντί να το βελτιώσει, επιστράτευσε το μηχανισμό των ΝΟΜΕ που στέφθηκε από αποτυχία» πρόσθεσε.
 

48ωρη απεργία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
 

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας.
 
«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης.