Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ηγέτες των δύο χωρών έδωσαν τα χέρια πάνω στη στρατιωτική οριοθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, σε μια συμβολική κίνηση που εγκαινιάζει την περίοδο ειρήνης ανάμεσα τους. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα των δύο χώρες και πάτησε το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).
«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα.», δήλωσε ο ηγέτης της Β. Κορέας κατά την έναρξη των συνομιλιών της συνόδου κορυφής, με τον Μουν Τζε-ιν να εκφράζει την ικανοποίηση του για τη συνάντηση. «Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης» έγραψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο βιβλίο επισκεπτών στο Σπίτι της Ειρήνης.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα πυρηνικά
Στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου, βρίσκεται το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας. Ο Μουν Τζε – ιν τόνισε στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».
Από την πλευρά της, η Β. Κορέα ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της προκειμένου να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του πυρηνικού της οπλοστασίου. Όπως ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου».
Η Ν. Κορέα βάζει φρένο στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για άμεση λύση
Όπως αναφέρει το Russia Today, οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την κορεατική σύνοδο, εκφράζοντας την ευχή να οδηγήσουν οι συζητήσεις σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο». Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και να υπάρξει πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίησή της.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της νοτιοκορεάτικης προεδρίας Ιμ Τζονγκ-σοκ υπογράμμισε την Πέμπτη ότι τίποτα δεν είναι κερδισμένο εκ των προτέρων. Δήλωσε ότι η τεχνολογική πρόοδος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας σημαίνει ότι η όποια συμφωνία θα είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από «τις συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης που είχαν συναφθεί τις δεκαετίες του 1990 και του 2000», και «αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη σύνοδο δύσκολη».
Διαβάστε το άρθρο της Φραγκίσκας Μεγαλούδη «Βόρεια Κορέα: το τέλος της τελευταίας ψυχροπολεμικής διαμάχης;»