«Ψαλίδι» στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία επεφύλασσε η Κομισιόν, καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις της για 2,5% του ΑΕΠ ανά έτος, σε 1,9% για το 2018 και σε 2,3% για το 2019, στην έκθεση με τίτλο «Ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης βρίσκεται εμπρός».
Αναφορικά με τις προβλέψεις της για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων την προσεχή διετία, εκτιμά πως ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Ωστοσο, για να γίνει αυτό λαμβάνει ως δεδομένες τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, για τις οποίες επισημαίνει πως αναμένει ουδέτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς προβλέπει παράλληλη εφαρμογή αντιμέτρων, με αύξηση κοινωνικών δαπανών και επενδύσεων. Από τις παραπάνω περικοπές, η Κομισιόν αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2019.
Κατά τα στοιχεία της Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 1,4%, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά από το 2007 η ανάπτυξη του ΑΕΠ ξεπέρασε το 1%. Μάλιστα, υπογραμμίζει επίσης πως για πρώτη φορά από το 2006 η ελληνική οικονομία κατέγραψε το 2017 ανάπτυξη και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με το τελευταίο ωστόσο να φτάνει μόλις το 0,1%, έναντι αντίστοιχης ανάπτυξης το 2016 στο 1,9% του ΑΕΠ. Στο ποσοστό αυτό αποδίδει και το ψαλίδισμα των εκτιμήσεων της ανάπτυξης το 2018.
Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ για το 2018 και του 0,2% το 2019, ενώ εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από το 180,8% του ΑΕΠ το 2016 σε 178,6% το 2017, και προβλέπει μείωση περαιτέρω, προσβλέποντας στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Επίσης, στον τομέα της ανεργίας, εκτιμά πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη. Όπως αναφέρει, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2017. Η ανεργία μειώθηκε στο 21,5% και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 20% μέχρι το 2019.
«Καθοδικοί κίνδυνοι» με ψιλά γράμματα
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ολοκληρωθεί «συντεταγμένα» η τέταρτη αξιολόγηση και το τρίτο μνημόνιο στο σύνολό του. Ωστόσο, παρά ταύτα, στέκεται και στους «καθοδικούς κινδύνους», αποδεικνύοντας πως ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών του προγράμματος σταθερότητας του ESM, η ελληνική οικονομία παραμένει έκθετη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε κινδύνους που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση των επενδύσεων, καθώς και με την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία κατάφερε δημοσιονομικό πλεόνασμα του 0,8% του ΑΕΠ το 2017 και υπερκάλυψε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75%, αποδίδοντας τις παραπάνω «επιτυχίες» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2016, καθώς και την άμεση φορολογία.
Σημειώνει πάντως πως αντίστοιχα αποτελέσματα δεν αναμένει για το επόμενο έτος, σημειώνοντας τον έκτακτο χαρακτήρα μέτρων που συνέβαλαν στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η «εθελοντική» αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Κινδύνους διαπιστώνει η Κομισιόν και από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για προηγούμενες μισθολογικές περικοπές, χωρίς να μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία. Αγωνία εκφράζει ακόμη για τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ.
Αισιοδοξία και υποσχέσεις από Μοσκοβισί
Με ανάμεικτα συναισθήματα περιέγραψε την έκθεση για την ελληνική οικονομία που τοποθετεί χαμηλότερα τον πήχη της ανάπτυξης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τους «καθοδικούς κινδύνους» ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για τα προσεχή έτη και θεωρώντας πως σε αυτό μπορούν να συμβάλουν οι επενδύσεις, εκτιμώντας πως θα αυξηθούν. Παράλληλα, έριξε βάρος στην 21η Ιουνίου, με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε η αξιολόγηση και ο σχεδιασμός του μεταμνημονιακού προγράμματος.
Ο Γάλλος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το News247, σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως «ναι, τα στοιχεία είναι αναθεωρημένα προς τα κάτω. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν. Όμως οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με δυναμικό τρόπο και τα δύο επόμενα έτη. Τώρα, για τα υπόλοιπα, η γνώμη μου είναι ότι είμαστε στο δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Ο Επίτροπος εκτίμησε πως στο Eurogroup του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συνολική λύση για αξιολόγηση και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.
«Στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup του Λουξεμβούργου θα καταλήξουμε. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και όλες οι προσπάθειες από τις ελληνικές Αρχές, να σχεδιάσουμε ένα κατάλληλο μηχανισμό για τη συνέχεια και η στρατηγική ανάπτυξης που ήδη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση που έχει ισχυρή και καλή βάση που πάντα μπορούμε να βελτιώσουμε» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, ενώ επεφύλαξε και ένα σχόλιο για το χρέος, για το οποίο σημείωσε πως πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα.
«Υπάρχει και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που θα εργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει σύνδεση όμως μεταξύ προβλέψεων και δυνατότητα Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα. Είμαι αισιόδοξος, αρκεί όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υποστήριξε ο Γάλλος αξιωματούχος.