Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε την Τρίτη την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) που υπεγράφη το 2015, υποστηρίζοντας ότι «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες».

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έπρεπε να έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη απέναντι στην Τεχεράνη. «Το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμα του, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας. Δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ αυτή η συμφωνία».


Στο πλευρό των ΗΠΑ Ισραήλ και Σ. Αραβία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «θαρραλέα και σωστή απόφαση». Χαρακτήρισε «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη και υποστήριξε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της διεθνούς ειρήνης. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την απόφαση και τόνισε πως με τον τρόπο αυτό το ιρανικό καθεστώς θα γονατίσει.

Την ικανοποίηση της για την απόφαση του Τραμπ εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Ιράν επωφελήθηκε οικονομικά από την άρση των οικονομικών κυρώσεων για να στηρίξει τρομοκράτες και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. «Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή».

Διεθνής προβληματισμός

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε προβληματισμό στον ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες να ζητά από τις εναπομείναντες πλευρές να τηρήσουν τα όσα προβλέπει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA). «Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής».

Η Τουρκία χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις. Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να εναντιώνεται σε όλες τις μορφές πυρηνικών όπλων. Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απόφαση Τραμπ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας». Όπως αναφέρουν, «το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του». Ξεκαθαρίζουν ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

Τέλος, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία «εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση», όπως ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο. Ο Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.