Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη σφαγή που συντελέστηκε τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά δεκάδων Παλαιστινίων. Το βράδυ της Τρίτης ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει στους 60, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.400.
Οι πρώτες αμήχανες αντιδράσεις της Δευτέρας, έδωσαν την Τρίτη τη θέση τους σε καταδικαστικές δηλώσεις, ενώ δυναμώνει πλέον η πίεση στα διεθνή όργανα να πάρουν θέση απέναντι στην δολοφονική πολιτική του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, διεθνή και ανεξάρτητη έρευνα ζητούν οι Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και αρκετές άλλες χώρες, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη καταφέρει να μπλοκάρουν μία φορά αντίστοιχη απόφαση. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία» στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ενώ η Τερέζα Μέι κάλεσε «όλες τις πλευρές» σε αυτοσυγκράτηση.
Σχέδιο ψηφίσματος για «διεθνή προστασία» στον ΟΗΕ
Την Τρίτη, στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε σχέδιο ψηφίσματος για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, το οποίο κατέθεσε το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του. Όπως αναφέρεται, το Κουβέιτ σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το οποίος έχει ως στόχο του να παρασχεθεί «διεθνής προστασία» στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» ζήτησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης 15 αραβικές χώρες, ενώ Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».
Απέναντι στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ που το υποστηρίζουν, βρέθηκε και η Ρωσία, με τον ειδικό συντονιστή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή να καλεί να σταματήσουν οι βιαιότητες, καλώντας επίσης σε «πλήρη έρευνα», θέση με την οποία συντάχθηκε και η Κίνα.
Τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να κάμψουν τη στάση των ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο τους στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, να σημειώνει πως το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», επέμεινε.
«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, ενώ επιχείρησε να αλλάξει θέμα, επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.
«Δυσανάλογη» έκρινε την απάντηση του Ισραήλ στους διαδηλωτές η γαλλική πλευρά, διά στόματος του εκπροσώπου Φρανσουά Ντελάτρ, ενώ αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων οι Σουηδία, το Περού και η Βολιβία κάλεσαν σε επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σφαγή» του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του «να μην διαψεύσουν τις ελπίδες» των Παλαιστινίων, ενώ ο Ισραηλινός διπλωμάτης, Ντάνι Ντάνον, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία. Επίσης, υποστήριξε πως «εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες», και πως στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για «να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς».
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, με θέμα συζήτησης την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σημειώνεται πως η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2017 με θέμα την κατάσταση στην Μιανμάρ.
«Η έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται έπειτα από επίσημο αίτημα που κατέθεσαν σήμερα το βράδυ η Παλαιστίνη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας Κρατών, η οποία στηρίζεται από 26 κράτη μέχρι στιγμής», τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας των ΗΕ.
Ανακαλείται ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος από την Ουάσιγκτον
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ανακάλεσε τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον, Χουσάμ Ζομλότ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι η απόφαση «ακολουθεί την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».
«Παρών» Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Άμεσα απάντησε στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου την Τρίτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), με την εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα, να δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι «θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα».
«Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», είπε η Φ. Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι «η βία πρέπει να σταματήσει. Η εισαγγελέας, ωστόσο, κρατώντας ίσες αποστάσεις κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» και τον ισραηλινό στρατό «να αποφύγει να κάνει χρήση χρήση υπέρμετρης βίας».
«Το Ισραήλ είναι μια καταπιεστική και δολοφονική οντότητα και οι πολιτικοί και ο στρατός του πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αμζάντ Σαμούτ, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παναραβικού οργανισμού σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλούσε το εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» εναντίον των Παλαιστινίων.
Αιχμές κατά Χαμάς από Βερολίνο
Εξάλλου, τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Γάζα ζήτησε το απόγευμα της Τρίτης η γερμανική κυβέρνηση από τη Βουλή, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας.
«Μία ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα βίαια γεγονότα και τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην στάση της Χαμάς, τόνισε: «Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος προκειμένου να προκληθεί βία. Η Χαμάς ωθεί προς μια κλιμάκωση της βίας κι αυτό είναι κυνικό».
Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Γιόχαν Ντάβιντ Βάντεπουλ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα και τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αυτοπροστατεύεται, πρέπει όμως και να δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους». Για τη νέα κλιμάκωση της βίας καταλόγισε την ευθύνη κυρίως στην Χαμάς, η οποία, όπως είπε, «στέλνει απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα, για την οποία φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη».
Η δε Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συνήθως υπερασπίζεται την εξωτερική πολιτική του αμερικανού Προέδρου Τραμπ άσκησε σήμερα κριτική στην απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ: «Η πολιτική του Τραμπ για το Ισραήλ είναι ασυντόνιστη, προκλητική και μονόπλευρη. Ούτε ο χρόνος έχει επιλεγεί προσεκτικά ούτε έχουν εμπλακεί οι σημαντικοί παίκτες», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και τόνισε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε όξυνε την ήδη εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή.
«Εάν αυτής της απόφασης είχε προηγηθεί συνετή διπλωματία με την Ρωσία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαν προκληθεί λιγότερες διαμαρτυρίες. Διότι η Ιερουσαλήμ είναι de facto η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Τραμπ έχασε μια ευκαιρία. Τα ερωτηματικά και οι διαμαρτυρίες είναι λοιπόν κατανοητές», κατέληξε ο Αλ. Γκάουλαντ.
Διπλωματικός πόλεμος Ερντογάν – Νετανιάχου
Σε κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ οδήγησε, μεταξύ άλλων, η σφαγή της Δευτέρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ, αποκαλώντας το «κράτος τρομοκράτη», και ανακαλώντας τους διπλωμάτες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ζήτησε από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Τουρκία να αποχωρήσει από τη χώρα για «κάποιο διάστημα», ενώ το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο πως δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από τον ίδιο, αποκαλώντας τον υποστηρικτή της Χαμάς. «Ο Ερντογάν είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές της Χαμάς και αναμφίβολα γνωρίζει από τρομοκρατία και σφαγές. Τον συμβουλεύω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής» δήλωσε.
Μετά την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή, ο Ρ. Ερντογάν επανήλθε, τονίζοντας από τη Βρετανία όπου συναντά την Τ. Μέι πως «η έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο από την Κωνσταντινούπολη».
«Μια τέτοια (έξαρση) της βίας είναι καταστροφική για τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε λίγο πριν η Τερέζα Μέι. Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, αυτές οι απώλειες ζωής είναι «τραγικές και εξαιρετικά ανησυχητικές».
«Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν όμως αυτές οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές. Φοβούμαστε ότι ακραία στοιχεία επιχειρούν να εκτρέψουν αυτές τις νόμιμες διαδηλώσεις για να ωθήσουν τους δικούς τους στόχους» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας.