Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων αναμένεται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2018 μετά τη συμφωνία με την τρόικα για την τέταρτη αξιολόγηση, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει να υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, θα υπάρξουν αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας σε λεγόμενες φθηνές περιοχές, όπου στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Αναμένεται να πληγούν περιοχές όπως οι Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι, Νέα Φιλαδέλφια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Μενίδι, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωρωπός, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.
Στον Πειραιά αναμένεται να υπάρξει αύξηση σε περιοχές όπως, Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα και Σαλαμίνα. Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται αύξηση στις περιοχές Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδο, Λαγκαδά, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Φίλυρο και Χορτιάτη.
Αύξηση και σε άλλους φόρους
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να επηρεαστούν προς τα πάνω και οι παρακάτω φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
3) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων.
4) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
5) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
6) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
7) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
8) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
9) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
10) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
11) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
12) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
13) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
14) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
15) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
16) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
19) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
20) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρίες.
Το σχέδιο για απαλλαγή μικροϊδιοκτητών από ΕΝΦΙΑ
Προ ημερών είχε διαρρεύσει ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μέχρι 50.000 ευρώ.
Λόγω της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για έσοδα 2,65 δισεκατομμύρια για τον ΕΝΦΙΑ εντός του 2018, η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να «ισοφαρίσει» την απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών, αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τις 200 ή και τις 300 χιλιάδες ευρώ.