Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Στο επίκεντρο φαίνεται να βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όπως αποκάλυψε πηγή της γερμανικής καγκελαρίας στη Deutsche Welle. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ ούτε η Αθήνα έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια στις 16 Μαΐου, είχε δηλώσει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο, παρ' όλο που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος». Επιπλέον, άξια αναφοράς είναι και η πρόταση που κατέθεσε, πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία απέρριψε η Αθήνα. Το ζήτημα της ονομασίας φαίνεται να απασχολεί και τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.  

Τα ονόματα που είχε προτείνει τον Ιανουάριο ο Νίμιτς είναι τα εξής: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

 
Επόμενη συνάντηση για το ονοματολογικό αναμένεται το διήμερο 24 – 25 Μαΐου, ανάμεσα στον Ν. Κοτζιά και τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, παρουσία του απεσταλμένου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο Μ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή τη χώρα, με το νέο της όνομα».