Τη θέση που είχε διατυπώσει η εισαγγελέας της έδρας για οργανωμένη επίθεση σε βάρος του δημάρχου δέχθηκε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης.
 
Το δικαστήριο ανέβαλε την επιβληθείσα ποινή για τους δύο 20χρονους επί τριετία. Για τον 36χρονο το δικαστήριο μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα την ποινή καθώς δεν συνέντρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής.
 

«Ενορχηστρωμένη η επίθεση»

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξεταζόμενος από το δικαστήριο, έστρεψε το δάχτυλο προς τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας πως «άκουσα να με βρίζει ο κ. Ψωμιάδης».
 

«Πήγα στη συγκέντρωση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως όφειλα ως δήμαρχος. Προχώρησα στα λάβαρα, ο κόσμος ήταν ήσυχος. Άκουσα να με βρίζει ο κ. Ψωμιάδης.  Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι σε δυο–τρία σημεία ακούγονταν συνθήματα σε βάρος μου. Ανησύχησα… Ξεκίνησαν από συγκεκριμένα σημεία τα συνθήματα και συνειδητοποίησα να με πλησιάζουν» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Τι γυρεύεις εσύ εδώ ρε; Ποιος σε κάλεσε;» είπε κάποιος στον Γ. Μπουτάρη πλησιάζοντάς τον εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με την κατάθεσή του.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ενορχηστρωτής και κάθε τόσο έδινε το σύνθημα. Μετά χτύπησε παλαμάκια και μαζεύτηκαν γύρω – γύρω» ανέφερε επίσης ο δήμαρχος.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όταν κλήθηκε να περιγράψει τους δράστες, ο ένας 36χρονος ομογενής έβγαλε την μπλούζα του με πρόθεση να τον χτυπήσει, ενώ για τον τρίτο συλληφθέντα, έναν 20χρονο, ανέφερε πως «ήταν παντού». 
 
Ο Γ. Μπουτάρης αναγνώρισε έναν από τους τρεις δράστες, τον δεύτερο 20χρονο περιγράφοντας την επίθεση.
 
«Δέχτηκα κλωτσιά στο στομάχι. Πόνεσα, ήταν δυνατή, πέτυχε και τον συνοδό μου. Μου είπε ένας φίλος μου ότι εάν με έπιανε κανονικά θα μου έκανε την κοιλιά κομμάτια […] Βγήκα από τον κόσμο. Περπατούσα και προσπαθούσα να προστατευτώ. Όταν έπεσα, αισθάνθηκα να με χτυπάνε παντού. Ήταν η μοναδική στιγμή που τρόμαξα».
 
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της «Εφ. Συν».
 

«Παρασύρθηκα από ανοησία»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ένας από τους 20χρονος ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του κατά το δικαστήριο. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας» απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, οι κατηγορούμενοι ήταν με σκυμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, ενώ δεν υπήρχαν ομάδες συμπαράστασης προς το μέρος τους. 
 
Κατά την ακρόαση του, ένας από τους κατηγορούμενος, έπειτα από πίεση που το άσκησε η έδρα, είπε ότι όπως συμμετείχε  το 2017 στην αντισυγκέντρωση για το Gay Pride. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από φωτογραφίες, μαζί με τους άλλους δυο, ισχυριζόμενος πως βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις, την αντισυγκέντρωση πέρυσι και την εκδήλωση των Ποντίων φέτος, από σύμπτωση.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποδείχτηκε πως αυτός ήταν που κλότσησε τον Γ. Μπουτάρη στην κοιλιά. Το δικαστήριο στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έκανε για 10 χρόνια ταε κβον ντο, όπως κατέθεσε ο πατέρας του, ο οποίος είναι ιερέας, που ήρθε ως μάρτυρας υπεράσπισης
 

«Δεν γνώριζα ότι ήταν ο Μπουτάρης»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο 36χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε το πρόσωπο εναντίον του οποίου επιτίθετο το πλήθος. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει ( δηλαδή ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση» είπε.

Ο δεύτερος 20χρονος, δηλαδή ο τρίτος κατηγορούμενος, επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, προσθέτοντας ότι παρασύρθηκε από το πλήθος, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.