Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το δικαστήριο επέβαλε στους εφτά μετανάστες ποινή τριών ετών και ενός μήνα για στάση και απλή σωματική βλάβη ενώ στον όγδοο κατηγορούμενο επέβαλε τρία χρόνια και δύο μήνες με τις ίδιες κατηγορίες και επιπλέον την κατηγορία της οπλοκατοχής.
 
Οι κατηγορούμενοι, αφού ασκήσουν έφεση θα τεθούν ελεύθεροι με αναστολή με περιοριστικό όρο απαγόρευσης από την χώρα και την παρουσίαση σε δικαστικό επιμελητή.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της απόπειρας στάσης, απόπειρας σωματικής βλάβης και οπλοκατοχής. Ο όγδοος κατηγορούμενος όμως επιβαρύνθηκε με την κατηγορία της  οπλοκατοχής, στο στρώμα του οποίου βρέθηκε ξύλινη ράβδος με μεντεσέ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου το 2017, οχτώ μετανάστες συνελήφθησαν ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν από τους δεσμοφύλακες μέσα στα κελιά τους. Η αφορμή για την επίθεση ήταν πως οι μετανάστες ζητούσαν να επικοινωνήσουν με τον διευθυντή ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κράτησής τους, όντας ήδη 8 έως 10 μήνες κρατούμενοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονισμόού Συλλογικοτήτων και Ατόμων Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης (ΣΣΑΕΚΚ).

 

Αναξιόπιστες οι μαρτυρίες των αστυνομικών
 

Η εισαγγελέας έκρινε αναξιόπιστες τις μαρτυρίες των αστυνομικών, δεδομένου ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, καθώς καταγράφεται ότι δεν προέκυψε καμία επιθετική συμπεριφορά των κατηγορουμένων, ούτε απόπειρα απόδρασης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Εφ. Συν. .


 

Ο δικηγόρος των οχτώ μεταναστών έκανε λόγο για πολιτική δίκη, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι κατήγοροι μετατρέπονται σε κατηγορούμενους οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς τις μαρτυρίες τους σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος «το παραπεμπτικό βούλευμα αποτελεί ντροπή για το δικαστικό μας σύστημα». «Ο κύριος αντιεισαγγελέας υποδύεται τον ιατροδικαστή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τραπούν σε φυγή και όχι από κλομπ και χτυπήματα αστυνομικών, συμπέρασμα εντελώς αυθαίρετο» πρόσθεσε ο ίδιος ενώ σημείωσε ότι «πρόκειται για καταπληκτικό δώρο στις μαφίες που συνεργάζονται με την αστυνομία μέσα στα κέντρα κράτησης».
 
Όπως σημείωσε ο συνήγορος, οι αστυνομικοί δεν υπέδειξαν ούτε έναν από τους κατηγορούμενους που φέρεται να τους χτύπησαν και ούτε συγκέντρωσαν τα υποτιθέμενα όπλα αμέσως μετά το περιστατικό.